Internationella abortdagen

Hörni idag är det en viktig dag: Internationella abortdagen
 

Text lånad från rfsu.se:
 
"Den 28 september uppmärksammar vi den internationella dagen för kvinnors tillgång till säkra och legala aborter. Denna dag har sitt ursprung i Latinamerika där det sedan drygt 20 år tillbaka finns en rörelse som arbetar för att legalisera abort och minska stigma och diskriminering av kvinnor som har utfört en abort. Runtom i världen utsätts kvinnor dagligen för förtryck och diskriminering av sina reproduktiva rättigheter. Varje år dör cirka 50 000 kvinnor i sviterna av osäkra aborter. Miljontals andra lider av komplikationer i samband med ingreppen."

Jag tycker det är otroligt viktigt att uppmärksamma de privilegier vi har i Sverige för att inte ta dem för givet. Som texten ovan beskriver är det 50 000 kvinnor runtom i världen som dör varje år pga osäkra aborter. Här har vi kommit längre än så, tack och lov, och har rätt att kostnadsfritt gå till sjukhuset och göra abort på ett säkert sätt. Det är varje kvinnas rättighet att inte behöva känna skam och skuld över sin kropp och sexualitet och där ingår även att inte behöva känna skuld över att avbryta en graviditet. Inte heller ska vi behöva känna skuld över det där ligget som "orsakade" graviditeten. Shit happens för även "den bästa", liksom.
 
Tyvärr finns det även i Sverige förlegade, konservativa människor som menar att det är oansvarigt att göra abort, att det är mord, att tjejer bör vara "klokare än så" och veta hur säkert sex funkar osv osv. Allt för många lägger den här skammen just på tjejer precis som att det enbart är tjejers ansvar att undvika misstag.
 
Hur som helst är det fantastiskt att vi har möjligheten här i Sverige att bestämma över våra kroppar på det här sättet för det borde vara en självklarhet världen över. Men ännu har vi långt kvar innan skambeläggningen är borta och det är också mycket därför en dag som Abortdagen behövs - som ett led i att avdramatisera det hela.
 
Bilderna nedan är lånade från rfsu.se/abortdagen.Kommentarer

Kommentera något vetja, så blir jag glad!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress/hemsida:

Kommentar:

Trackback