Kors i taket!

Morgondagen ser ut att bli en bra sådan - trots att det är onsdag! Hur kan det komma sig då helt plötsligt? Onsdagar var mina hat-dagar förut. Mitt i veckan, det går inte att se varken början eller slut på nånting.

MEN i morrn, då ska det allt hända mycket.

- Först av allt: Sovmorgon 1½ timme, det är aldrig dåligt.

- Ensembleledning som faktiskt börjar kännas bättre. Mer kontroll åt folket! I morgon ska vi få sätta några övningar i sitt sammanhang. Läskigt men kul.

- Sångaudition till Grease. HUUU så otäckt men ack så roligt. Gode Gud, låt mig minnas texten, ha nerverna i schack och en frisk röst så ordnar det sig, amen. Lyckospark - ja tack!

- Stor-övning i Domkyrkan med ett helt gäng ungdomskörer som ska sjunga verk av Händel. DET ska däremot inte bli nervöst, bara skojigt. 

- Och det bästa av allt: Möta upp Fredrik som äntligen kommer upp hit - och dessutom med samma tåg jag hoppar på och åker hem med. Whiiie!

 

Tack vare kaffe har jag över huvud taget kunnat hålla ögonen öppna idag så för att inte vara däckad i morgon lär det sovas tidigt ikväll.

Billigt kaffe är en students bästa vän.


Memorera mera

Kom igen nu'rå Matilda. Pränta in den där texten fort som f...


MMS: Julia och jag väcker liv i gamla goa ...

img_0843 (MMS)

MMS: Julia och jag väcker liv i gamla goa traditioner ikväll! Pirates of the Caribbean-maraton och mycket snacks. All night long.


Halvfart

Efter olyckan i måndags har jag liksom gått lite på halvfart. Man får sig en tankeställare och det är många tankar som snurrar. Farten börjar komma upp igen och det är fullt ös med styckning och ett pussel att avsluta allt vad grisar heter. Ikväll är den grisiga sommaren över på riktigt. Igår hade vi vårt första musikalmöte, en liten upptakt inför rivstarten nästa vecka då det är sångaudition. Senare väntar även dans- och teateraudition. Det är otroligt vad folket och lärarna gör med en. När jag gick in var jag måttligt road över hela grejen, trött och ville helst bara hem. Ut kom jag med ny energi och peppad som attan. Det kommer bli slitigt, tungt och superkul att jobba med!

En orättvis dag. En orättvis värld.

Att livet var orättvist trodde vi att vi visste, men i eftermiddag fick vi fruktansvärt nog erfara det på nära håll och inse att det faktiskt är det på riktigt...

Det som inte får hända - hände. En 12-årig pojke, lillebror till en barndomsvän, klasskamrat till min egen lillebror, lämnade tvärt världen.

Jag överlämnar varmt alla mina tankar till hans storasystrar, föräldrar och alla nära och kära.

Var rädda om er och ta hand om varandra.


Fråga: Vad hände sen? Svar: Koma.

Först försvann grisarna. Sen försvann smutsgrisen Matilda och lät musiker-Matilda komma fram. Därefter försvann allt utom fokus och sångröst. Sen försvann håret hos Ebba. Slutligen. Försvann. Något. Annat. Energi tror jag det kallas.

Vilken dag det har varit. Puh. Numer är morgnar och kvällar med grismatning, säd-malande och gjyttjebrottning ett minne blott. Nu är det bara sluttampen kvar. Det mesta har gått snabbt och smidigt idag också trots att tidsschemat var tajt. Jag har nog kunnat likna mig med ett skållat troll idag tror jag. Bytt både forum och kläder x antal gånger. Vad-Snatra-hem-kyrkan-hem-Snatra-Vad-Hem-Ebba-hem. Öhm. Min mamma alltså. Hon är bäst, även fast hon förståeligt nog är lite less på skjutsning nu... Och jag är less på klädbyten. Haha.

Lite mänsklighet är det väl bäst att jag visar också. Egentligen hatar jag att ge med mig men JA jag vet vad ni vill höra: Jag kommer sakna grisarna. Klart det känns i hjärtat att helt plötsligt inte ha några att ta hand om varenda dag, det fattar väl vem som helst. Man vänjer sig liksom på 120 dagar att ha nåt att gå ute och pilla med och kärlek har de verkligen fått! Men just själva grejen att ta bort dem är inte jobbig. Det är en del av processen och så är det bara.

Den grisiga sommaren är över. (På torsdag)

I morgon ska ni få se hur bra Ebba och jag haft det ikväll. En riktig myskväll med klippning, tapas och rabarber-grädd har vi haft. 


Vitt skilda aktiviteter på agendan såhä...

Vitt skilda aktiviteter på agendan såhär en lördag. Slakt som följdes av dop. Grisrace i geggan, blod på brallorna, sedan svida om till finkläder och på med sångpipan. En helt vanlig lördag, haha.


Fredagsbus på Upptåget utan sällskap funka...

img_8856 (MMS)

Fredagsbus på Upptåget utan sällskap funkar ju bara inte.


Hat-torsdag

Jag hatar den här dagen. Två ynka lektioner - mellan 10.15 och 17.40. Värt? Nej. Vi har just "kastat bort" några timmar av våra liv med att sjunga "Du e så yeah yeah, wow wow", leka med ett bildäck och en kungakrona, och göra oss socker- och koffeinhöga i kafeterian. Fint? Nej, men rätt trevligt. Haha.

Heey, vi går på Boland och där har man all...

img_0712 (MMS)

Heey, vi går på Boland och där har man alltid håltimmar. LÅNGA. Idag en crazy sådan. Höhö


Nattsvart

Åh, tänk om det bara kunde ta och bli lite kallare i luften nu. Sisådär 4-5 grader plus, hög och klar luft och sol. Och på det kolsvarta kvällar med tända ljus och lite brasvärme i köksvedspisen, en balja te, en filt och något att roa sig med. En och annan läxa kanske, en god bok eller en iPhone (moahah). Mmmmm... Hösten är mysig!Hoho, det är onsdag i morgon ja. Det innebär Ensembleledning. Bortgjord igen - haha! "ÖHM. Måste jag göra olika saker med händerna? Verkligen?"

Skit. Jag måste verkligen öva järnet. Det är för bövelen som att lära sig ett nytt instrument. Nu har jag ju testat det här förut - på sommarkursen förra året men nu är det ta mig sjutton allvar. Nu SKA jag lära mig det här för gott och bli BRA på det dessutom. Det kan ju för all del hända att det är min grej. När jag väl kommer in i det. Om jag gör det. Någon gång. Öva. Öva. Öva.


Förresten är jag lite längtig jag. Typiskt.

Äntligen!

WOHO! Äntligen så händer det någonting - som dessutom syns!

City Gross gör i dagarna reklam lite varstans (både i TV, tidningar och på nätet har jag sett) om att de lovar att numer endast sälja fläsk från grisar som INTE ätit GMO-foder. Bättre än bäst. När frysen är tom på mitt eget fläsk är det banne mig värt att åka in till stan till City Gross för att handla i fortsättningen.

Ett steg taget. Nästa är att få folket att betala de kronor mer som skiljer det här och det danska fläsket åt.


Det är ingen vanlig dag

För det är mammas födelsedag!

Världens bästa mamma befinner sig i mitt hus, inte illa va?

Till råga på allt fyller hon 40 år idag. Hurra hurra!Här nedan ser ni kvinnan som föder mig, göder mig, skämmer bort mig, är mest lik mig, tjatar på mig, irriterar sig på mig (dock endast korta stunder när jag exempelvis imiterar sälar på hallgolvet eller jättegärna får för mig att skriva en 10-sidors uppsats om vindkraft istället för att plocka ur diskmaskinen), skrattar ofta och med mig och åt mig, älskar mig med ett stort hjärta, och vet att allt är ömsesidigt.Grattis på 40-årsdagen mamma!

Denna bok alltså.. Jag gråter, gråter och ...

img_0686 (MMS)

Denna bok alltså.. Jag gråter, gråter och gråter lite till


40-årsfirande och peppar

Kära mamma fyller 40 på måndag och idag firar vi för andra gången. Släktkalas stundar.

Jag förstår inte vad det är som är fel, jag är efter bara tre veckor av terminen tröttare än någonsin. Jag behöver tagga till, få energi och bli motiverad igen. Det kommer och går lite som jag har tur från dag till dag. HJÄLP.

Dock kommer livet ordna upp sig rätt märkbart när jag kan släppa grisverksamheten helt. Idag har övriga uppdrag varit ett inhopp som kantor på ett litet gemytligt dop i Söderfors Församlingshem och sånt är alltid lite mysigt.

Musikmässigt är jag faktiskt mest inne på sång just nu. Igen. Precis som förra hösten (JÄTTEDUMT när jag borde vara så inne på piano istället). Helst ska det vara snygg jazz. Mums! Bäst för mig att jag ändrar mig nu lagom tills jag måste öva som en get inför julen då betyget i piano ska sättas efter slutprovet. Buhu. Jag behöver pepp pepp pepp.

Pigg fredag

Tänk att man ska behöva vänta hela veckan på att få bli utsövd. Sovmorgon på fredagar är å andra sidan inte dumt alls. Bara möjligheten att kunna sova till halv tio gör ju dagen bättre. Dagen har pianolektion, konditionstest och gehörs- och musiklära att erbjuda.

Fläsk-Fia

Jag springer omkring hemma i leggings och linne.

Mamma: Du ser ut som en liten prinskorv.


Jag blev stum. Inte många som lyckas få mig svarslös.

Reflektioner

Jag tänker över några saker.

-
Under sommaren, vilken bestod av ca 110 dagar, har jag (väldigt ungefärligt räknat) öppnat 8500 st mjölkförpackningar. Det måste vara mer än vad en normal människa öppnar på en hel livstid. Nu har jag liksom börjat få in snitsen.

- VARFÖR fattar inte folk någonting? Jag måste sluta tjuvlyssna på folk på bussen för jag blir bara förbannad när det sitter någon och säger till en annan något i stil med: "Jamen du vet det blir EN krona dyrare per portion att göra egna köttbullar än att köpa färdiga frysta".

- Det är galet svårt med dirigering. Just nu vill jag att alla sånger som finns ska sjungas/spelas i 2-takt, unisont, utan dynamik och utan annat krångel som kräver att jag gör olika saker med händerna. Undrar om det blir roligt?

- 16 eller 17, whatever. Jag har ju ändå sagt åt alla i ett halvår att jag är 17.

- Tydligen är det bara tre veckor kvar tills det är audition till Bolands årliga musikal. TRE VECKOR. Fattar ni hur lite det är? "You're the one that i want, uh uh uh, honey"


Shoppat min födelsedagspresent på MQ, whiiie

img_0674 (MMS)

Shoppat min födelsedagspresent på MQ, whiiie


Det bara hände

"Nej det här var inte okej. Jag fick en bröstvårta i handen".

Gud finns

Min iphone är återuppstånden. På den tredje veckan uppstånden igen ifrån de döda.

17 år!

Ja så var det bara ett år kvar då!

Dagens ord

Dagens ord är:

Patrask och Fåntratt.

Mest användbara orden. Lätt.

Premiär!

Kvällen har spinningpremiär att erbjuda!

Samma plats, samma tid.

Aktivéra Tierp på söndagar kl. 18.40 är grejen.


Och så var de bara 7

Jag har precis vant mig vid tanken av att bara ha sju grisar i hagen inför kvällen när det är matning på gång. Det blev alltså inte fyra, vi tog fem "när vi ändå höll på". Gissar att övriga sju är glada över att slippa trängas vid middagen ikväll...

Nu hänger fem prima grisar på avsvalning och mörning efter en väldigt snabb och smidig slakt med en mycket duktig slaktare! Allt har gått som på räls tack och lov. Både praktiskt och mentalt.

Det är egentligen lite konstigt det där hur pass bra man ställer in sig på saker och ting när det väl gäller. Jag hade bestämt mig för att inte vara med under det första stadiet av slakten men när pappa skrattande hojtade (visserligen på skämt) "Är du en bonnunge eller är du en mes?" blev jag ju nyfiken. När första grisen var färdig var jag iskall. Då hade jag släppt allt - då var det kött. Så fungerar min hjärna. Sedan kunde jag till och med hjälpa till lite med saker och ting och tycka att det var riktigt intressant.

Okej, jag är rå. Men hata mig inte. Tänk istället på det "fina" limousinköttet från Brasilien som ni äter till fredagsmiddag. Som färdats över halva jordklotet och är uppfött i mångfald, GMO. (Haha det där kan jag alltid ha som motargument.)

Några erfarenheter rikare och några grisar fattigare. Jag kan stolt säga att jag vuxit ett huvud idag.

Idag var jag ganska tacksam över att jag - innan jag var tillräckligt gammal för att få vara med där ute - stod i dörrhålet hos mormor och tjuvtittade ut när de tog reda på älgarna.

Mentala förberedelser

Så, om en och en halv timme är det dags för slakt. 4 grisars öde såhär på lördagsförmiddagen. Det ska bli skönt för dem att slippa den kalla hösten som verkar komma redan nu.

Det är den här delen av uppfödningen som man kan vara lite kluven till om man står utanför och ser på. Jag har fått höra hundratals gånger under sommaren: "Men huuuuur ska du kunna slakta de där. De är ju som dina bebisar! Jag skulle då aldrig klara av att döda min katt/hund/kanin/häst/blabla".

Nu är det ju inte riktigt så att man har dem som husdjur. Man vet HELA tiden varför man har dem, även fast jag gått och kliat, klappat, gullat, pratat kärleksfullt och matat dem med omsorg så är det inte samma sak. Det är inte meningen att de ska vara som hundar som följer en troget i 10-15 år. Hjärnan vet om det månader i förväg och:

Idag är det dags.

Nästan så man blir religiös

Man kan ju nästan tro att det var någon liten gud som tittade in på bloggen igår och såg mina böner, haha. När jag gick och lade mig igår hade nämligen allt löst sig. Sen om det håller eller ej är en annan femma men nu har jag allt jag behöver, folk som hjälper mig, prylar, tider osv. En enorm lättnad.

Sen att jag inte ens har tid att fira min egen födelsedag i år får bli en senare fråga.

I morgon är det alltså den stora dagen. Då ska första omgången grisar få "gå vidare". Resten ska få stanna ett par veckor till.

Nu: Fixelifix, frukost, skola.

Ego

Sedan halv tolv har jag haft en enorm håltimme, vilken fortsätter 45 min till. Dessutom har alla andra i min klass fullt upp med lektioner så jag passar på att göra en massa nytta och även ta lite slapp-tid i form av att sjunka ner i en bok tillsammans med en stor kopp kaffe. Det behövs.

Det är råddigt som attan just nu. Inte bara ett med den här grisslakten kan jag säga.

Just nu skulle jag bara vilja sätta ett plakat runt halsen med texten "Stressad bonde/student - Watch out!", helst med en gris som prydnad. Och att ALLA människor skulle skingra sig när jag kom och gick. Eventuellt rulla ut en liten röd matta och tvätta mina fötter också. Svara i telefonen direkt när jag ringer, svara snällt på mina frågor, vara fromma som lamm och inte vilja något hellre än att stå mig till tjänst med utlåning av pannmurar, styckning av grisar, slakt, etc etc.

Amen.
Much to do

Håll till godo. Jag har tusen saker att ordna med.

I morgon ska saker och ting förhoppningsvis klarna lite.

Nu är det dags för sängen. Det känns som att jag bör vara utvilad på torsdagar. Lektioner mellan 9.35 och 17.40. Huuu. Det innebär att jag är hemifrån drygt 11 timmar.

För övrigt har jag verkligen höga förhoppningar på ensembleledningen. Det känns toppen såhär efter första lektionen! Till våren ska vi göra ett större projekt som är individuellt och som innebär att var och en ska plocka fram musik (som självklart är väl anpassad för gruppen) för att genomföra allt från grunden. Inlärning och övning med gruppen osv ska slutligen resultera i ett framförande om jag förstod saken rätt. Det ska bli så roligt! Här tror jag att jag kan ha hittat en grej för mig. Dessutom är det toppenbra att jag får börja med arrangering på måndag och får den kursen parallellt med ensembleledningen.

Sova sova säng säng säng

Fem min kvar av dagen! Nu ner på stan m an...

dsc00073 (MMS)

Fem min kvar av dagen! Nu ner på stan m anna en jättesnabbis för att köpa portfolio till engelskan. Sen: göda grisar och sova tidigare än tidigast.