Läs detta!

Läs detta, det här är viktigt ska ni veta. Och som ganska många andra gånger när jag skrivit på det viset så är det LadyDahmer som har kloka tankar, liksom nu.

För er alla: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/august/nej-det-dar-kan-jag-inte.html


Sång och fika = bra kombo

Hej och hå! Nu är vi klassiska sångare i ettan och tvåan på väg hem till vår sånglärare för att lära känna varandra, sjunga tillsammans och fika. Mysigt!

Som vanligt regnar det här i Pite, men vad gör väl det när man får vara inne!

Ikväll är det öppen scen på skolan men vi får se hur det blir med det där eftersom bussarna inte är så smidiga på kvällarna. Annars får jag åka hem och mysa helt enkelt.

En kille som gärna myser:


En godnatthälsning från Pite!

Och en ursäkt för den låga uppdateringen - det har helt enkelt inte varit en händelserik dag idag.

Vi hörs imorgon istället!


Musikdata på schemat

Dagens enda lektion var ett morgonpass med musikdata och för oss klassiker innebär det inte att sitta och programmera catchiga dunkadunkalåtar, utan att lära oss hantera notskrivningsprogrammet Sibelius - vilket är det jag har kämpat med i 3 år på gymnasiet samt har i min egen dator. Även om jag därmed börjar få rätt stor koll på programmet och tycker jag hanterar det smidigt numer så är det ganska omfattande så det finns fortfarande saker att lära och då är jag väldigt tacksam över att få lite handfasta tips!
 
Läraren är en "gammal räv" så att säga, som jobbat på skolan sedan -79. En helt underbar person som har den där norrländska mentaliteten. Trygghet, lugn, lite underliggande underfundig humor. Ja, en härlig människa helt enkelt som vi även ska ha i satslära och som coach under arr-veckan i vår. Det blir kul!
 
 Allt är sängens fel

I alla fall att jag har så himla svårt att komma upp på morgnarna.

De här två nätterna sen vi fick sängen har jag sovit som en ängel. Eller kung. Eller ja, jag sover då så hårt att ingenting kan väcka mig - i många timmar dessutom.

Sängen är perfekt. Fluffig och skön, men ändå fast så man slipper ryggont. Och jag vaknar inte hundra gånger per natt och är bortdomnad i armar och ben.

Halleluja!

IKEA kan dom!

Nu ska räven och jag hem från skolan.


Det här med att "unna sig"

Sedan vi kom upp hit tycker vi att det är väldigt trevligt att unna oss saker. Fira saker. Myspysa helt enkelt.
 
Jag vågar knappt se tillbaka på vilka orsaker vi har haft de senaste dagarna:
 
Torsdag: "Första riktiga kvällen i lägenheten! Allt är klart! Vi unnar oss bad, god middag och paj!"
 
Fredag: "Åh fredag! Fredagsmys! Tacos och soffhäng!"
 
Lördag: "Jamen det är ju lördag..."
 
Söndag: "Vi har 15-månadersdag! Och så är det sista gemensamma dagen på sommarlovet. Det måste vi uppmärksamma!"
 
Måndag: "Första skoldagen är avklarad!"
 
Tisdag: "Andra skoldagen är avklarad och det känns bra! Duktigt att vi vaccinerade Mozart också!"
 
 
Livet är en fest helt enkelt. Ni behöver inte oroa er för att vi ska tyna bort.
 
Nu ska jag ut och springa...
 
 

Ledig eftermiddag

Det enda jag hade på skolan idag var min sånglektion så jag har varit hemma sedan lunch, hur skönt som helst!
 
Därför ägnar jag eftermiddagen åt att skriva på material till min hemsida som snart ska göras, busa med Mozart, kolla något avsnitt Desperate och njuta av att fortfarande ha en ostressig tillvaro.

Framtidsmål: uppgradering

Jag har precis klivit ut från min första sånglektion här på Framnäs och det var verkligen hur kul som helst! Det är roligt att få röstcoaching och allra helst när läraren i fråga redan på en gång känner och hör vad som är möjligt och stakar ut ett mål.

När det gäller sången har jag alltid sett mig själv som en alt (lägre tjejröst med andra ord) och allra helst när jag sjungit solo har det varit läskigt att fara omkring på höjden och jag har trivts absolut bäst i lägre partier. Men nu när jag sjungit mycket klassiskt och fått lite annan teknik har höjden plötsligt inte känts lika obehaglig - och där har även körsången gjort sitt!

Nu ska det visst bli nya tider. Idag var jag helt plötsligt uppe en ters (tre toner) högre än jag någonsin varit på ett omfångstest, tack vare en liten liten ynka teknisk grej med tungan som förändring, och ännu högre är det möjligt att komma om jag är varm och uppsjungen. Och övar som tusan - och ju högre upp man kommer, desto högre upp finns det bra möjlighet att sjunga snyggt.

Så, om den här kapaciteten inte visar sig vara falskt alarm, sångläraren inte hade helt fel med vad hon hörde och trodde, jag har en vilja och övar flitigt och rätt och tror på mig själv. Ja, då har jag ett år framför mig där jag har möjlighet att förvandla mig själv till sopran. Åtminstone en mezzo.

Och gissa om jag ska försöka!

Kämparglad tjej som är ledig resten av dagen:


Sovrummet är färdigt!

Hurra vi har en säng! Hurra! Hurra! För ett par timmar sedan kom bilen från Ikea med våra sängar så nu har vi meckat och donat, sytt gardiner och pysslat till ett riktigt myspys-rum åt oss!

Åh vad vi ska sova gott i natt!

Njut härmed av mobilbilderna jag tog i all hast för att jag var så ivrig att visa. (Mobilen i kombo med lamporna gör också att väggarna ser knallgula ut, men de är gråa...)


Finn ett fel


Lyckad skoldag och nu vaccination

Skoldagen har varit riktigt bra men musikhistoriaprovet var det svåraste jag har gjort på VÄLDIGT länge. Fy vad pinsamt! Men det kände ungefär alla i klassen så vi verkar vara lite på samma nivå iaf, haha. Tur att det bara var en "formcheck".

Nu sitter jag och Fredrik med Mozart på djurkliniken i Öjebyn. Det är vaccination på g! Lillskrutten ska få en spruta.


Fin klass!

Hurra jag har en trevlig klass!

Berättar mer sen - nu schemagenomgång.


Ny dag, nya tag!

Så bär det av ut till Framnäs för andra dagen, eller den första riktiga kanske jag ska säga.

Idag ska jag äntligen få träffa klassen då vi har klasstid på morgonen. Sen står det musikhistoriaprov på schemat... Hmmm... Kanske inte det jag är bäst i världen på, men förmodligen är det ett diagnostiskt test för att dela in oss i grupper för terminen (hoppas jag).

Hepp hepp, hörs senare!


Jag "gjorde en Alex" (Solsidan)

Igår kväll när vi precis som vanligt skulle gå och lägga oss på vår knarrande uppblåsbara madrass (som vi har istället för säng just nu) så skulle Fredrik, precis som vanligt, stoppa in sin bettskena i munnen som han har efter det att tandställningen blev borttagen.
 
Och han stoppade in bettskenan i munnen i godan ro och lyckligt ovetandes hade han den i munnen ett par minuter tills det att Mozart hoppade upp på sängbordet och drack ur vattenglaset där bettskenan hade legat.

Det var då jag för min inre syn fick en flasback och såg hur Mozart även tidigare på kvällen när jag sorterat tvätt i sovrummet hade stått och druckit i glaset där skenan låg och jag tänkt: "det är ingen fara, det är ju bara vatten däri. Det ska ju ändå bytas till natten".
 
Hah. I glaset där jag låtit katten helt lugnt och fridfullt stå och dricka sig otörstig på "nattgammalt vatten" låg alltså även Fredriks skena som numer låg i hans mun.
 
Och han visste inget förrän jag i äcklad panik började skrika: "UT MED SKENAN! UT UT UT! SKÖLJ MUNNEN!!! NUUUUUU!!!! KATTEN HAR SLICKAT PÅ DEN!!" och sedan bröt ihop i ett övertrött skrattanfall på golvet under tiden som en chockad och lika äcklad Fredrik sprang till badrummet och borstade tänderna. Igen. Och sköljde. Igen. Och igen. Och igen. Och igen....
 
Det är jag och Alex i Solsidan helt enkelt. Han ger Ove bajsmackor, jag ger Fredrik kattslickad bettskena.
 
Yeah.

Efter skolstart = seg som en deg

Pust! Jag överlevde! Men om jag var nervös inför dagen är det ingenting mot vad jag är inför morgondagen, då börjar det ju liksom på riktigt!
 
Idag har vi blivit uppropade, presenterade för alla lärare på skolan och fått lite hum om vilka som kommer gå på skolan. Dock har jag ännu inte fått se min klass, det fick vänta till imorgon. Spännande... Det enda jag vet om den klassiska klassen hittills är att två av de andra som sökte sång samtidigt som mig kom in - en kille och en tjej till. Sedan är det två eller tre andraårselever som går sång med oss också. I klassen verkar vi också ha en fulltalig stråkkvartett och en blåskvintett, kul! Sångläraren verkar toppen: säkerligen rätt hård men väldigt trevlig.
 
Schemat ser hittills ut som på gymnasiet fast utan alla de "tråkiga" ämnena, hur häftigt som helst! Jag kommer ha sång, piano, musikdata, musikhistoria, satslära, komposition och lite annat. Och idrott!
 
I huvudet just nu känner jag mig ungefär som en bulldeg men det är så det blir när nervositeten släpper och det sammanlagt har regnat 30 mm under dagen. Mozart och jag tar kvällen i soffan:
 
Vad gör ni ikväll?
 

En liten fin kusin som börjar bli stor

Senaste dagarna har jag haft tid att pilla med bilder, något som jag inte haft tid eller lust med på evigheter. Så himla roligt!
 
Här är ett foto på kusin Klara ur förra helgens bildskörd:

Snart på väg

Nervös men glad! Håll tummarna för att jag får en fin klass!

Två födelsedagsbarn i släkten

Idag är det minsann ingen vanlig dag för idag fyller både gudmor Åsa och farmor år!
 
Grattis Åsa på 41-årsdagen och farmor på 68-årsdagen!
 

Nu är det pirrigt!

Huvaligen, nu är det bra pirrigt i Karlssons mage. Om två timmar är jag på väg till min nya skola för upprop.
 
Det sägs ju att det där första intrycket är viktigt så en dusch och en tandborste kanske inte skulle göra skada!
 

God morgon från Piteå!

Omladdning pågår

Nu har vi varit här uppe i fem dagar och det är snart fyra dagar sedan farmor och farfar åkte hemåt igen efter att ha skjutsat upp oss och hjälpt oss komma i ordning. Vi börjar känna oss hemmastadda, det är härligt, och nu lagom när det börjat kännas "normalt" ska ÄNNU fler nya rutiner inrutas för i morgon börjar skolan!
 
Det ska bli riktigt roligt att komma igång! Det har ju varit lite dåligt med musicerande under sommaren. Lite har vi ju hållit igång förstås, men allt känns visserligen lite mot de 12-15 timmar i veckan som under våren lades enbart på sång.
 
Först och främst ska jag nu i veckan alltså börja skolan och veckan därpå är det dags för provsjungning till Musikhögskolans Kammarkör där vi Framnäsare också är välkomna, så jag är fast besluten om att norpa en plats där (peppar, peppar..)! Det vore så himla skoj! Det skulle kännas lite rumphugget att bara tvärsluta med körsång nu när det har kommit att bli lite utav en sån där livsviktig grej för mig.
 
Nu är det snart dags att sova. Vi är rätt sega båda två efter en rätt tuff studentområdesnatt. Vi gick och lade oss vid midnatt och skulle sova men några andra hade roligare än vi och spelade 90-talshits på högsta volym fram till fem i morse. Lätt att skratta åt nu i efterhand men kanske inte kl. 04.55 när jag övervägde att gå ut med förskäraren och hota någon för att slippa höra Ricky Martins stämma en gång till, hahaha...
 
God natt med er, i morgon bär det av ut till Öjebyn och Framnäs!
 
Kvällens ekonomiska lyx-söndags-middag: Fläskkotletter, potatisgratäng och brunsås. Mums!

Ledig tid

Vad skönt det har varit att ha några dagar riktigt ledig och härlig tid här uppe innan allt drar igång i morgon. Det här är min sista kväll på sommarlovet och jag har verkligen haft en händelserik sommar, en liten resumé kommer senare.

Ikväll blir det sista sommarlovsmyset och i morgon börjar en ny verklighet.

15 månader av kärlek

Idag är det den 26:e och det innebär månadsdag för oss om vi vill vara noggrana i räkningen, och det vill vi ju när det är något såhär trevligt det handlar om.

Det är idag 15 månader sedan Fredrik & jag slog våra kloka ihop och det är ju värt att firas!
 
Min fina kille!
 

Vitt som aldrig förr

En annan sak som sätts på prov nu när jag har flyttat hemifrån är hur pass bra jag tagit till mig alla husmorstips från främst mamma, mormor & farmor.

Första provet visade det sig att jag lyckades med såhär på söndagsmorgonen. En stackars sprillans ny vit duk som fått både tacos, stearin, kaffe- och tefläckar på sig blev nedslängd i en gryta med kokande vatten och tvättmedel och togs turligt nog upp 5 min senare vitare än aldrig förr!

Rengöringsmedel kan slänga sig i väggen.

Ett stycke duk som numer bländar en likt vilken vårsol som helst:


Duracellkanin

Efter att ha kört på i 200% med sjutton tusen saker känner jag mig i vanlig ordning nästan understimulerad efter en lugn dag. Vilsamt och mysigt, javisst. Men nu är jag rastlös.

Dagens bus utomhus:


Nytt utseende - det var väl på tiden!

Och så kom då det nya utseendet som ska förtydliga förändringen i livet och i bloggen. Headern är genomtänkt, rörig, personlig och mysig. Precis som jag, haha!
 
Vad tycks?

En hint av sommar

Idag när solen skiner och det är så pass hyfsat varmt att det går att sitta på balkongen när solen ligger på passar det perfekt med en bild från Fredriks och min mini-semester på Gotland i juli.
 

Närproducerat

Höjden av vardagslyx - att få laga middag av kött från Robertsfors. Lite annat än den vacuumförpackade tråk-färsen på ICA.
 
Här med Norrmejeriers Norrgott i bakgrunden samt norrlandsbröd köpt i Lövånger på fabriken på vägen upp!

Stadsvandring

Sedan vi kom hit i onsdags har vi enbart varit i lägenheten (och tvättstugan) förutom när farmor och farfar var runt med oss till Willys, Jysk och lite andra bra-att-ha-ställen. Och till ICA och Clas Ohlsson har Fredrik varit, det är så långt vi sträckt oss.
 
Nu när lägenheten börjar kännas trivsam och färdig sånär som på sängarna som kommer på tisdag (därav avsaknaden av sovrumsbilder på rundvandringen igår) så ska vi ta oss ett par timmar på stan. Fixa några småsaker vi saknar och strosa runt lite.
 
See ya later!
 
 
Liten kille som börjar bli stor!

En liten rundvandring - Badrummet

Vi har BADKAR! Underbart! Igår premiärbadade vi, hur mysigt som helst och perfekt i vinter när temperaturen kryper neråt -30...
 
 
 

En liten rundvandring - Köket

Varje hems hjärta, köket.
 
 
Det som jag längtat mest efter med att få flytta hemifrån är att få skrota runt i ett eget kök (eller ja, mitt och Fredriks kök), med egna saker (ja, ni fattar). Pyssla och dona, slamra, experimentera och rentav laga alldeles fantastisk mat på en väldigt ekonomisk och snål kassa. Just det sista är mitt "mission" från och med nu. Att laga god, bra och nyttig mat som till 99% är lagad frångrunden men som sagt med en rätt tajt budget som grundplåt. Det ska bli kul att pussla och jag är glad att hela livet ha haft ett gäng riktiga matmödrar runtom mig som vet hur man tar reda på ALLT i matväg
 
Här i köket finns (nästan) allt det som jag samlat på mig under åren för är det något jag länge gillat att samla på så är det köksprylar. Det är jag mäkta glad över nu när Fredrik och jag kunde pussla ihop i princip allt vi behövde av vad vi hade. TACK till er som samlat på mig - ni känner säkert igen massa saker även om inte allt syns på bilderna utan är instoppat i alla skåpen. Jag älskar vårt kök. Det är som jag gillar det: fyllt med olika färger, värme och vackra och roliga saker som är noga utvalda. Billigt och dyrt, nytt och väldigt gammalt i en enda härlig röra.
 
 
 

En liten rundvandring - Balkongen

Något jag är otroligt glad över är att vi till och med har balkong. Det är SÅ skönt att kunna gå ut och lufta näsan lite ibland, sitta och vippa lite på tårna på en av stolarna i kittet som mamma skickade med som födelsedagspresent, tack! Det kan bli rätt instängt i en lägenhet efter ett tag tycker en bonntjej. Till och med en liten liten liten träddunge har vi som utsikt -nästan som att vara hemma i skogen minsann.
 
 

En liten rundvandring - Vardagsrummet

Nästa del kommer här och precis som förut med helt och hållet oredigerade och ogenomtänkta bilder. Bara ren och skär uppvisning av verkligheten, så att säga.
 
Den som gissar rätt vilken sida av skrivbordet som är vems vinner enbart äran. En riktigt lågoddsare med andra ord.
Två små ögon som kikar fram!
Syns det att jag gillar mat? Kokböcker är de enda böcker förutom noter jag har med mig upp. Ändå står hälften av dem kvar hemma och några syns inte på bilden..
 

Puss och hej!

En liten rundvandring - Hallen

Eftersom det är lite svårt att komma och hälsa på kan jag bjuda er på en liten rundvandring och har därför fotat runt i lägenheten idag för er skull! Allt är inte klart ännu och vi behöver "bo in oss" lite men det förstår ni ju.
 
Så, here we go:
 
Liten hörna med plats för skrammel och fin spegel
Kinesiska loppisprylar på spegelbyrån
Spegelbyrån anno någon gång kring 1930-1940 som jag kämpat med renovering av i sommar.

Utsikt från hallen mot vardagsrummet och en glimt av köket
En liten helhetsbild
Trasmattan som för tankarna hemåt. Farmors hantverk.
 
Mer kommer!

Bonnbönan flyttar hemifrån

Nu i dagarna har jag flyttat hemifrån - flyttat ihop med min pojkvän uppe i Piteå där vi båda ska plugga! Därför ska den här bloggen sparkas igång igen så ni där hemma (och alla andra) får lite bättre koll och kan hänga med i vardagen trots att ni är många mil härifrån.
 
Så, hej igen och hej bloggpepp!
 

Saliv i örat och mjölkstänk i ögat.

Jag är i Robertsfors hos fina släktingar för bröllop imorgon och ett par dagars retreat därefter. Och av någon anledning får jag då för mig att skriva ett inlägg i den här bloggen som under hela sommaren blivit berikad med endast TVÅ inlägg.

Varför jag får för mig att skriva just idag kanske är för att jag finner inspiration här och tänker varje gång jag kommer hit: "varför åker jag inte hit oftare?". Det tänkte jag även förr om åren när jag trots allt kunde tillbringa totalt 5-6 veckor här på ett år.

Nu är det mer sällan jag kommer upp hit och andas men effekten är oförändrad. Här finns fantastiska människor, plats, utrymme för kreativitet, kroppsarbete, djur, hög aktivitet, variation, trygghet och ett norrländskt lugn. Det liksom bara är en plats att trivas på och jag är SÅ glad över att ha en sån plats. Vad jag längtar efter nu är att jag om 1,5 vecka återkommer hit tillsammans med Fredrik och ska få visa honom allt detta som jag känner en slags nästan fånig stolthet över att ha tillgång till.

Jag behöver ta i och få skit under naglarna för att må bra och så tacksam jag är över att jag får komma hit och få det ibland.
 
I morgon är det dags för bröllop!