Nattligt folk

Alltid när jag på nattkröken ger mig in i Spotifydjungeln av musik så dras jag åt folk-hållet ju senare på dygnet det blir. Ju senare desto folkligare.

Jag börjar i någon ände, till exempel Coldplay-änden (eller vad som helst), tar en snabb vändning och tar mig förbi Monica Zetterlund, hamnar hos Nisse Landgren en sväng och funklåtarna, tar ett långt stopp hos Jan Johansson och hamnar slutligen hos Åsa Jinder och kanske Sextondelspolskan.

Sextondelspolskan är svensk sommar för mig.

Tänk en by. Grönt gräs. Lador. Glada spelmän i alla åldrar. Gubbar i knätofsar. Gummor i huckle som säljer bullar.


Åsa Jinder – Sextondelspolskan (klicka för att öppna i Spotify)

En smått uppdaterad önskelistaPunkterad gårdag

Gårdagens komplimang: Jenny pekar på Lantmännen-loggan som lyser över Uppsala och säger: "Matilda när jag ser den där tänker jag på dig!"

Gårdagens lycka: Ruset som satt i från fredagen då betydelsefulla människor som jag respekterar otroligt lovordade mig så till den milda grad att jag blev svarslös och rodnade.

Gårdagens tårar: Efter föreställningen. Sentimental som få när spänningen lagt sig. Aldrig mer ska jag få vara med i Bolands musikal. Uähh.

Gårdagens frisyr: Upptouperat som aldrig förr. Sista föreställningen = go crazy. En rejäl lejonman pryder fortfarande mitt huvud.

Gårdagens smink: En knallblå make som gjorde självaste himlen blek och matt i jämförelse.

Gårdagens mat: Alldeles för mycket kina-buffé till middag.

Gårdagens mys: På bryggan vid Stadsparken efter buffén. 45 härligt lyckliga människor, en gitarr och gott dricka.

Gårdagens låt: "I'm sexy and I know it" *duttuduttudududutt* med tillhörande märkliga danssteg.

Gårdagens citat: "Tjenare alla mina små purjolökar!" med tillhörande barnprogramsröst och kroppsspråk.

Gårdagens skratt: När Niklas på kinarestaurangen skulle ut och röka men blev rädd för att bli anklagad för att ta springnota varpå han frågar servitören: "Får man gå ut och röka? Jag LOVAR att jag kommer tillbaka!!". Vaddå skapa misstankar? Haha!

Överväldigande

En känsloanstormning har dragit förbi och hunnit bedarra. Vilka veckor det har varit. När jag tänker efter så är det ju sjukt vilka sex veckor det har varit. Först Kina och sen musikalen på det, med bara några dagar paus däremellan.

Igår hade vi absolut sista föreställningen av Footloose och kanske var det sista gången jag stod på scenen på Regina. Min sista föreställning i roll hade jag i fredags och vilken föreställning det var! Både vi på scenen och publiken i salong - som var fylld till sista platsen - var på topphumör. Jag har aldrig varit med om en så peppande publik tror jag och till råga på allt klaffade vi allt på scenen så himla bra.

Applåderna efter min sång var de längsta jag fått efter ett soloframträdande vill jag påstå. Det var en sådan euforisk känsla att jag nästan inte visste var jag skulle göra av mig själv efteråt. WOW! I foajén efter föreställningen blev det en sån där "nu-har-mina-käkar-fastnat-jag-orkar-inte-le-mer-känsla" när jag stod och hoppade omkring som ett fån med världens största leende på läpparna efter alla lovord från fina, duktiga och begåvade människor.

Igår kom tårarna. För att vara ärlig var jag så sjukt avundsjuk på mina vänner i det andra laget igår som fick spela en kvällsföreställning till. Vi i det andra laget stod i logen mellan statistscenerna med tårar i ögonen och insåg att vi aldrig mer skulle få göra det som de där uppe på scenen gjorde just då. De fick en galet bra sista föreställning och det var dem så väl unt! Lysande två veckor har det varit och fantastiskt bra publicitet har vi fått, dessutom. När lamporna släcktes igår kom tårarna och sminket fick heta vad det heta ville. Strimmiga plockade vi undan kläder och rekvisita för att sedan fira kvällen och natten lång!

Aaaaaaah Footloosegänget vad jag är glad åt att vi har gjort det här! SHIT vad bra vi är!

Toppdag följt av mördardag

Som uppföljning på gårdagen kan jag tala om att skolpubliken skärpte till sig i andra akten och blev till en riktigt hygglig publik, det tackar vi för!

Kommentar från salong när ljuset gick ner för paus:
- Är det slut nu??

Kvällspubliken var rätt liten men oj så bra! De var så peppandr att man kunnat tro det var fullt i salong!

Idag är det en kämpig dag. Nu är jag på väg till skolan för att göra skriftliga delen av nationella provet i svenska, vilket innebär uppsatsskrivande hela förmiddagen och lite till. Därefter snabbare än blixten iväg till Regina för att ha våra två föreställningar. Självklart toppas det med en släng av magkatarr, alltid lika olägligt. Aj!

Ikväll har jag kvällsföreställningen och det finns biljetter kvar. Kl 19.00 - kom kom kom! :-)


Skolföreställning

De buar, dricker läsk och kommenterar. Ändå är de inte så hemska som de kan vara. Tack högstadiepubliken för att ni ändå är (o)drägliga idag. Ni var i alla fall tysta när jag sjöng och jag bör tycka om er. Det är trots allt för er vi spelar - er som vi ska locka till Boland.

Okej, jag älskar er.

MEN ÖPPNA FÖR FAN INTE LÄSKBURKAR NÄR DET ÄR TYST PÅ SCEN!


Bullmama

Vi får väl se hur länge korgen med bullar räcker. Förra året räckte motsvarande ungefär en kvart.


Volym utan gräns

Hej krustång.

Dessutom är det första dagen på väldigt väldigt länge jag är helt utan smink. Befriande på nåt vis. Här sitter jag nu alltså i mitt förkläde och har runt 80 nybakta bullar på mitt ansvar. Undrar om dom räcker till i morgon..
Vi syns. Och hörs.

UNT 24 i fredags:

http://www.unt.se/24unt/#category=0&date=Friday

(Klicka på länken, klicka sedan på "Idag" och välj fredag. Scrolla sedan ner i listan till "Bolandgymnasiet")


Sveriges Radio P4 Uppland i fredags:
UNT i söndags:

http://www.unt.se/kultur/premiar-med-feststamning-1727486.aspx
Liten (stor) bildbomb
Nästkommande två bilder visar samma människa. Inte troligt.
Pastorsfru x2!
Allt toppas med ett inte alltför klädsamt blåmärke som tursamt nog sitter på ett ställe man inte visar upp i första taget..

Loose, footloose, kick off your sunday shoes

Tänka sig - nu har vi redan bott en hel vecka på Regina. Ja bott. Det är det vi gör där. Vi lever och verkar där dag som natt känns det som. Alla trängs, byter baciller genom pussar och kramar och hostningar rätt upp i ansiktet, har alla saker i en stor och kaotisk men organiserad röra. Det är vi. Footloosefamiljen.

Som sagt så är första veckan redan över. Det fungerar ju så att vi är på Regina på heltid en vecka, sön-fre, för att ha premiär på lördagen och sedan veckan därpå ha föreställningsvecka. Totalt spelar vi 13 föreställningar (inkl 2 genrep för publik).

Det är inte för intet som våran inflyttnings- och repvecka på teatern heter intensivveckan för tusan vad intensivt det ÄR. På några dagar har vi dessutom både synts och hörts i TV (UNT 24), radio (P4 Uppland) och tidning (UNT) och det Karlssonska namnet har flikat in sig lite här och där.

Häftigast var när jag och Gloria fick sitta i direktsändning i P4 Uppland i fredags. Vi fattade knappt vad vi höll på med, knappt efteråt fattade vi att vi hade gjort det. Jag och Gloria spelar mor och dotter i det ena laget och när det andra laget i fredags hade sitt genrep för publik blev vi två ivägkommenderade till Bredgränd för intervju. Helt ovetandes om vad som väntade. Inte förrän vi stod utanför studion där den sjukt stora "on air"-skylten blinkade rött emot oss förstod vi att vi skulle mötas av en direktsändning. Uääääh. Sjukt häftig upplevelse var det plus att vi fortfarande, alltså även två dagar efteråt, är nöjda med vad vi sa under intervjun. Det är sjutton inte fyskam!

Tack snälla Boland för att vi får göra det här. [hjärta]


Direktsändning

Matilda Karlsson direkt från Upptåget mellan Uppsala och Tierp. Det är söndag och klockan är 21.39.

- I scensmink och krusat hår, totalt utpumpad efter en otrolig premiärhelg på Regina.

- Ja en fantastisk vecka har det varit och gårdagen bjöd på en grym publik på en fullsatt teater!

Morgondagen är ledig och härlig vilket föranleder ett rejält bullbak samt fika hos samtliga förfäder. Plus en sanering av flickrummet i sekelskifteshuset i Stav som använts ytterst sporadiskt senaste tiden.

För en timme sedan vinkade hon av pojkvännen som varit och skådat premiärerna för att bu återvända till Piteå. På tisdag återvänder pastorsfrun till staden för de nio föreställningar som återstår.

Slut på rapport.


Pirripirr

Idag är det dags att möta publiken - dessutom den viktigaste publiken går det nästan att påstå. Våra egna Bolandselever och lärare.

Genrep står på tur alltså. Om 3 timmar och tjugo minuter. Och jag blev just galet nervös. Det ska bli så kul!!

Annat kul är att det är extra kul just idag att vara Brynäsare. WOHOOOOO!


Inflyttning

Idag har vi flyttat in på Reginateatern i Uppsala! Hej vad det går! Kläder och rekvisita är på plats och vi har börjat repa så smått på scen. Tisdag och onsdag är det hårdkörning, torsdag nationellt prov i svenska och på fredag genrep för publik. H-E-R-R-E-G-U-D.

Nu är det på riktigt igen och det är så himla roligt att vara på plats - äntligen! Det är trots allt de här två skitjobbiga, svettiga och alldeles underbara veckorna vi slitit som djur i flera månader för att slutligen få vara med om.

Footloosefamiljen har intagit Regina, nu kör vi!

PREMIÄR LÖRDAGEN DEN 21 KL. 16.00

Jag brukar inte skriva om sport här...

...MEN IKVÄLL KAN BRYNÄS TA SM-GULD!!!

KÄMPA!

Upp som en sol, ned som en pannkaka

Så är det alltid med stora projekt och konserter. Oavsett om jag håller i allt, eller "bara" ingår i en storkör så är det alltid en rejäl urladdning att medverka i stora konserter.

Det finns ett mönster kan man säga. Låt se:

Några (ca 3) dagar före: Taggad men fortfarande lite likgiltig. Det är ju flleeeerrrra daaaagarrrr kvaaaaaaaar.

En dag före: Klädångest (tydligt återkommande faktum) och lite trött. "hela-morgondagen-kommer-gå-åt-och-jag-som-har-så-mycket-jag-också-behöver-göra". Tröttheten går över till kvällen, då börjar peppen.

Samma dag: Tagga tagga tagga! Stadig frukost enligt principen: "Jag vet aldrig när jag får se mat nästa gång". Ett genrep som oftast går bra men är lite trögt - liksom själva meningen med genrep. Det är oftast då det går kanon på konserten. Inget mellanmål, en flaska vatten, ett snabbt klädbyte och en liten make.

Under konserten: ADRENALIN OCH ENDORFINER fyller mig till brädden sprutar ut ur öronen samtidigt som jag ger allt, för full hals (fulla armar, fulla pianofingrar...ja det beror ju på vad jag gör på konserten i fråga....). Jag har kul som attan och älskar faktiskt det jag gör. Jämt.

Direkt efter konserten: Ett rus surrar genom kroppen och GUD vad jag älskar mitt liv! Jag har hittat livets mening: konserter.

Ett par timmar efter konserten: Tjurskallig och trött. Och hungrig. Mat hanns ju aldrig med, som vanligt. "Att jag aldrig lär mig, grrrrrrrrrrrr". Morrar loss och blir allt som oftast på riktigt svinigt humör. Får i mig mat, blir snäll igen. Somnar som en sten.


/Matilda, som kämpar som en igel med att hålla ögonen öppna efter dagens urladdning

Gårdagskvällen

Robert Sund
Jeanette Köhn (sopran, exempelvis sjungit på Daniel o Victorias bröllop)
Jesper Taube (baryton)

Kungliga akdemiska kapellet

UAK
OD
Fyris kammarkör
La Capella
Allmänna sången

Idag är det dags för konsert! Festkonsert för Robert Sund i Universitetsaulan kl 16. Tyvärr kan jag inte säga åt er att komma dit då alla biljetter är slut.

 


SLUTSPURT.SE

Om ni skulle se min todo-list inför studenten skulle ni vilja dö långsamt. Lite som jag vill just nu ungefär. Det är tur att det finns en ände på eländet och att det kommer roligt emellanåt, annars skulle jag ge upp, även om jag just idag vill ge livet en stor puss. Tror det är joggingrundans förtjänst. Det är även himla tur att jag har en fin pojkvän som peppar mig. Utan honom hade jag varken sprungit eller skrivit mitt PM idag. Lyckliga mig som har honom!

Dessutom har jag träffat min bästa vän en snabbis idag som kom hitfarandes som ett spjut från Skärpan på spontanbesök på kvällskvisten. Hon hade fastnat i pluggträsket hon med och frigjorde sig en stund genom att komma och sitta vid mitt köksbord och prata en stund. Vardagskvalitetstid. <3

PLUS att mina deklarationspapper kom förra veckan och när livet känns tungt kan jag alltid ta fram dem och titta lite på dem så känns allt lite bättre. WOHO!

Och ännu bättre känns det om ni ignorerar att bilden är spegelvänd :-)

Såja

Jag är en tävlingsmänniska av rang om ni inte visste det.

Nu har jag sprungit (joggat) 4,5 km. På ren och skär vilja.


Uppladdning

Det skiner en sol ute, det är 12 grader varmt, vägen är torr och Fredrik har varit ute och sprungit idag.

Det borde vara lagom mycket pepp för mig att snöra på mig skorna också.

Skärpning Karlsson. Ut. Nu.


Googlade som av en händelse

Fick efter en titt på Framnäs hemsida en liten släng av folkmusikabstinens och fick för mig att googla gammelmorfarn.

Hittade den här bilden och blev varm i hjärtat. (Gammel)morfar Gösta till vänster och Spel-Oskar Larsson till höger, på Nyckelharpans dag 1975 på Disagården i Uppsala. Man önskar det hade funnits lite ljud till bilden. Tänk ändå om han varit född några år senare så han inte blitt så gammal redan under tiden jag var en liten skrutt... Vad med roligt vi skulle kunnat ha.

Tidsmaskin? Någon?


Källa HÄR.


Det tar tid att smälta många intryck

Ikväll är det en vecka sedan vi kom hem från Kina och på ett sätt känns det inte ens som att jag varit där och på ett annat sätt känns det verkligen som att jag nyss kom hem.

Vad jag märkte redan förra måndagen var att kinaveckorna blev overkliga så fort jag kom hem. Jag kom inte ens ihåg den där karakteristiska kinalukten, att kissa på stå-toa blev otänkbart igen och att jag kvällen innan ätit hund fanns liksom inte på världskartan. Inte förrän nu när jag berättat om upplevelserna hundrasjuttioåtta gånger och visat de otaliga bilderna så känns det som att jag fattar att jag faktiskt var där.

Eller, det var nog igår på väg hem från Sälen som jag riktigt förstod det. För då blev jag panikkissnödig när vi nästan var hemma - mellan Gävle och Tierp på E4:an - så det var bara till att stanna och slå en liten drill vid Dragon Gate* (bra att (övnings)köra, då får man bestämma vart bilen ska gå). Direkt när jag klev in genom valvet som var kantat med de sedvanliga superkinesiska lejonen och kom in i butiken jag var tvungen att gå igenom, så slog Kinadoften emot mig. Väldigt märklig upplevelse. Det luktade EXAKT som i Kina och dessutom var ju alla grejer där inne kinesiska. Sjalar, vattenhjul, kinesiska växter, souvenirer, röda rislampor... You name it.

Då kom det tillbaka till mig och jag insåg på grund av känslan som spred sig i kroppen att oavsett om jag vill eller inte så kommer Kina resten av mitt liv att ha en speciell plats i hjärtat och kroppen. Men jag har för övrigt fortfarande inte bestämt mig huruvida jag gillar Kina eller inte. Återkommer.

Trumtornet i Tianjin. Precis såhär kinesiska ser dessutom byggnaderna på Dragon Gate-området ut också.


* Dragon Gate är ett Kina-place vid E4:an utanför Älvkarleby, mitt emellan Tierp och Gävle, med restaurang, butik osv. Ett litet mini-kina med kinesiska byggnader, ett torg och typiska kinaprylar.

Förklarliga skäl

Av förklarliga skäl har bloggen inte varit högsta prio senaste dagarna. Fredrik har varit hemma och vi har varit i Sälen över helgen. Nu bävar jag för att livet ska börja gå i 170 igen. I morgon börjar slutspurten inför studenten. Gosh vilka riviga veckor det kommer bli men sjukt mycket kul ska vi ha också. För övrigt är det bara TOLV dagar kvar till premiären av Footloose! Galet!

Mitt i alltihopa kommer nu en liten bildbomb från Kina innan jag gräver ner mig i skrivandet en stund.
Fin kille


Foto: Abbe

En onödig fakta du inte visste

I skrivande stund sitter jag på en stadsbuss i Uppsala och tuggar tuggummi och tänker att jag nog är sjuk eller störd på nåt sätt. Jag tuggar nämligen alltid i olika rytmer. Jämt.

Prova får ni se att det går att tugga på olika sätt så man får olika ljud i huvudet. Sjukt, jag vet. Tacka mig sen när ni hela familjen i tysthet vid matbordet sitter och gör rytmer i käften som ingen annan hör. Ni kommer bli tokiga.


[hjärta]

Idag är en fin dag.

6 veckor är nämligen äntligen över och jag ska få träffa min kärlek igen <3


Fullkornsmüsli, ja tack

God morgon!

Tack vare jetlagen slog jag idag upp de blå kl 06.47 och kunde absolut inte somna om. Trots att jag höll mig vaken igår kväll väldigt sent för att kunna sova ut ordentligt idag, men så funkar det tydligen inte riktigt. Å andra sidan anses det ju duktigt att gå upp tidigt, så grattis till mig!

Något jag saknat när jag varit i Kina är fullkorn. Fullkornsbröd, müsli, o dyl. Samt färska grönsaker. Så nu sitter jag här med min vaniljyoghurt med müsli på, samt en skiva fullkornsbröd med löskokt, skivat ägg på. Mumsfilibabba.

Härnäst ska jag sortera och titta på de bilder jag tagit under de här två veckorna för att se om de är något att visa upp!

Tjing!


Junk food

Yeah. Skorpion, hund och orm har strax tagit sig igenom min magsäck.


Shop-stop

Jag och Julia sitter i Lobbyn på hotellet med varsin chipspåse och pustar ut efter en lång dag på sidenmarknaden. Vi kände att vi inte riktigt var klara där... Eller pustar ut och pustar ut, vi gör så gott vi kan här i cigarettröken som ligger som en dimma över lobbyn. Undrar när Kina ska komma så långt att de förbjuder rökning inomhus. Ofta är det smogg överallt. På restauranger, toaletter, hotell, bussen, taxin. Överallt. Äckligt!

I morgon går planet hemåt vid tvåtiden. Landar i Sverige 17.20. Nu börjar verkligheten göra sig påmind i skallen. Vilka läxor var det nu igen vi hade.. Går jag verkligen i skolan? Ska jag jobba? Va? Vad hade vi för rutiner? Ska jag få annan mat än RIS? Trots ynka två veckor hemifrån känns det så himla avlägset. Jag tror det beror mycket på att allt här är så annorlunda. Det är på något sätt inte verklighet att vara här, det är som att vara i en annan värld.

Det är rätt nyttigt att komma bort på det här viset och få distans till allt. Stänga av, eller se saker från ett annat perspektiv och samtidigt vara så fullt upptagen med att göra spännande och annorlunda saker.

Hur som helst känns det bra att åka hem nu. Kineser i all ära men det är ett himla konstigt land - som jag dock uppskattar vissa delar av väldigt mycket - och jag vill kunna gå på gatan utan att 15 kineser tar upp kamerorna och zoomar in mig för att jag inte ser ut som de. Jag är klar med Kina för den här gången. Jag vill ha kött, potatis och brunsås, äta fil till frukost, andas frisk luft och träffa alla människor jag börjar sakna.

En grymt häftig resa har det varit och jag är så tacksam att jag fått göra det här. Det coolaste jag någonsin gjort! Jag hoppas att kan åka hit igen någon gång. Kina har nog en hel del kvar att ge.

Hej då Kina. Hej kära Sverige.


Sista natten med gänget

Wifi i lobbyn!

Idag gör vi sista dagen i Kina, helt galet hur fort tiden går. Det är redan en vecka sedan vi var på muren! Vi har fri dag idag så ni kan ju gissa vad vi tänker göra..

...sidenmarknaden förstås! Hörs i morrn kväll, då är jag hemma igen!