En gris på magen gör gott för dagen

Det blåser i princip storm ute idag och dessutom regnar det. Jag är lite småtrött efter en riktigt härlig gårdagskväll med vänner och vin i Söderfors och hänger i soffan med en kaffekopp i handen framför brasan som sprakar. Rena rama höst-feelingen.
 
Igår var det då rakt ingen höstkänsla i grishagen i alla fall. Solen sken och jag lade mig raklång på rygg mitt i hagen och lät de små knorrisarna bekanta sig. De nafsade i stövlarna, nosade mig i ansiktet med sina jordiga trynen, klampade runt på mig och runt mig och ställde sig mitt på magen på mig. Det är så fint att komma nära djur och lära känna dem på det där okomplicerade viset där ord är totalt betydelselösa.


Växtligheter

Fredagen för en och en halv vecka sedan hämtade jag lillkusin (som inte är så liten längre) i skolan och hon hängde hos mig hela eftermiddagen. Vi planterade ut purjolök, satte vitlök och grejade i växthuset. Det växer så det knakar där ute nu, även om det har pausat lite de senaste två dagarna när det inte varit mer än 8 grader och blåst snålblåst ute.
 
Mina kryddor tar sig finfint och mormors blommor och tomatplantor blir bara mer och mer ståtliga! Snart går det alldeles utmärkt att toppa basilikan för att förgylla tomatsalsan, eller rosta potatis med mängder av timjan. Mums!

För övrigt är det helt sjukt hur mycket det vuxit sedan jag tog bilderna för 1,5 vecka sedan! Fantastiskt!

Recept: Rabarberdricka i världsklass

Idag har det kikat in himla många nya ansikten här, tack vare att min kära vedhylla legat på blogg.se-sidan hela dagen. Kul! Jag tackar och bockar ödmjukast och hoppas att ni trivs och vill stanna :) Välkomna!

 
Nu på kvällskvisten när yttertemperaturen hade sjunkit till arbetsduglig nivå såg jag rabarberna ute i trädgården och kände att det banne mig måste bli en omgång saft innan de största blivit alldeles för träiga och tråkiga. Jag tog rätt på de allra största bjässarna och gjorde en sats och lät de små spädisarna vara kvar för pajer och marmelad (och såklart ännu mer saft). 
 
Receptet är världens bästa, om jag får säga det själv, och det kommer från mormor. Häpp!
 
Rabarber- och citrondricka:
 
3 kg hackade, rensade rabarber (passa på att använda de som vuxit sig lite för stora för att göra paj och marmelad på. De passar utmärkt till saft)
3 citroner
3,5 l vatten
2,5 kg strösocker
30 g vinsyra
 
Rensa och slanta rabarberna till halvcentimetertjocka bitar. Tvätta och skiva citronerna i tunna skivor. Varva rabarber och citronskivor i ett stort kärl och koka upp vattnet. Häll vattnet över rabarberna i kärlet, lägg på ett lock, låt svalna och ställ sedan på sval eller kall plats för att dra i två dygn. 
 
Efter två dygn är det dags att sila av saften i silduk under några timmar. Resultatet blir en fantastisk, klarröd vätska som du ska röra ner socker och vinsyra i. Rör och rör och rör tills allt socker löst sig och häll sedan upp på flarror. Om du häller upp på plastflaskor går det utmärkt att frysa in!
 
Drickan avnjuter jag både svagt blandad som måltidsdryck och som svalkande, söt saft med is och citronskivor i. Sommarens bästa!
 
 

Nu börjar det!

Idag smygstartar jag mitt nya jobb som kyrkomusiker i Tolfta församling med ett dop i sommarvärmen. Nästa söndag drar jobbet igång på riktigt och då är det heltid som gäller hela sommaren, fram till mitten av hösten. Nu börjar det kännas på riktigt och jag är peppad att dra igång. Pianofingrarna börjar vänja sig igen efter att ha fått vila lite för länge och det känns kul att börja arbeta i en församling där musiken är en väldigt viktig och stor del.
 
Snart bär det iväg i en luftig långklänning - det enda som funkar i den här värmen - och på eftermiddagen kommer jag att njuta när jag får skita ner mig igen i växthuset när tomatplantorna ska grävas ner, och hos grisarna. Det bästa av två världar, precis som jag vill ha det.
 
Bonnböna i dublett, med glada men trötta ögon.
 

6 små grisar

Idag har jag varit och hämtat sex stycken små 25-kilosgrisar som ska få ha det bra i sommar. Fantastiska små lyckopiller är vad de är även om en av dem drev oss till vansinne genom att rymma till skogs. Två brännässelbrända knän och en målvaktsräddning senare kom dock den lille knorrisen till rätta, tack och lov.
 
Lilla lillebror tjuter av lycka när han får vara med grisarna - det är fantastiskt att se vilket utbyte barn har av att få träffa och vara nära djur och jag tänker på vilket stort värde det har haft för mig själv. Ovärderligt!
 

Best of Sardegna

Sardinien hade allt vi kunde önska:
 
* fantastisk mat i såna mängder att jag fortfarande är mätt
* soligt och varmt väder
* fruktigt, ljummet rödvin i porslinskanna
* uppskattande konsertpublik
* ljumma kvällar med onda fötter som gått för länge
* pålitlig svarttaxi
* supertråkig operaföreställning men som kunde avnjutas i väldigt sköna stolar
* knarkiga klubbar (usch)
* den krämigaste glass en kan önska sig
* lövtunna pizzabottnar
* kritvita stränder med turkost medelhavsvatten
 
 

Vedhyllan

Vedhyllan är målad och snart fylld och oj vad jag gillar den! Den är redig och stabil och jag har gjort den alldeles själv, envis som jag är. Släpat och sågat och borrat och skruvat och släpat igen. Tung som tusan är den eftersom den är byggd av ohyvlat lådvirke och blåmärken på armarna har det blivit när jag släpat och kånkat fram och tillbaka. Men nu står den där och tusan vad nöjd jag är.


Viva Italia!

Om ett par timmar sitter jag på tåget mot Arlanda för att ta mig till Sardinien med Kammarkören vid MHS i Piteå. Det ska bli så himla kul att träffa alla igen efter att ha varit ifrån dem en månad. Resväskan är fullproppad med sommarkläder (och lite för många par skor = beslutsångest) och handväskan är laddad med en stickning, en mobil full av nedladdade poddar att ha i öronen på flyget, läppcerat med hög solskyddsfaktor och solbrillor. Eftersom vi ska på turné har vi många aktiviteter på schemat och ett gäng konserter, men det hindrar oss inte från att äta massor av god mat, ströva på kullerstensgator, doppa tårna i havet, dricka vin och äta tiramisú. Om en vecka kommer jag hem med några nyanser brunare hy, en uppblåst vetekänslig mage, musikupplevelser i sinnet och kameran fylld av fina bilder.
 
Bildkälla HÄR.

Första maj och första grillningen

Det var inte precis årets första grillning ikväll men dock den första grillningen här hemma! Vi invigde vår lilla knallorangea klotgrill och fixade hemmagjorda hamburgare. När jag gör hamburgare använder jag alltid blandfärs - minst 30 % fläsk och resten nöt/vildsvin eller annan mager färs. Det blir SÅ mycket saftigare och godare att blanda än att bara ha den magra färsen. I färsen blandar jag sedan ner ett ägg, klassisk grillkrydda, kanske lite vitlök och massor av peppar (pepparmix is the shit), sen lite salt på toppen. Om jag har chilisås hemma brukar jag klicka ner ett par matskedar sådan också.
 
Åsa kom hit väldigt lägligt och tog på sig uppdraget att sköta grillandet. Skönt att ha en mästare vid rodret!
 
Till hamburgarna gjorde vi en plåt klyftpotatis med massor av olja, salt och timjan på toppen och vi klagade inte precis när vi avnjöt middagen på uteplatsen i en lite kylig kvällsluft men med solen rakt i ansiktena. Det satt otroligt fint med en brakmiddag efter en fixardag hemma. Jag har byggt ihop en vedhylla till vardagsrummet på eftermiddagen - ska fota den i morgon när jag varit i stan och införskaffat de sista nödvändigheterna inför Sardinienturnén med kammarkören.