Kungen & jag

På dagens agenda står framträdande med Kammarkören under ledning av vice dirigent David Wahlén. Vi ska till Luleå på någon form av invigning och på gästlistan står KUNGEN och massa andra fancy personer.
 
Som nån annan bonnläpp så övar jag förstås på hur jag ska se ut när jag ska sjunga för självaste Konungen Af Svea Rike.
 
Tillåt mig öva på er.

Jag kan ju alltid vara sådär vän och försöka se söt ut. Funkar ju.


Eller kärleksfull, gamla gubbar brukar ju gilla unga tjejer som trutar med läpparna !!!!?!?!?

Påträngande och översocial är jag rätt bra på också: TJENAHEJSAN!

Jag menar, jag kan ju inte se ut som att jag är nervös.

Men jag kommer säkert se ut typ såhär.

Mest troligt snarare såhär eftersom jag har en tendens att se ut så när jag sjunger:

Nej förresten, SÅHÄR kommer det se ut, vi ska ju för bövelen sjunga Amazing Grace:
 
Och kungen ba: "öööh"
 
Ni hör ju, vilken exellent fredagskväll!

Välkommen till världen!

Efter en prommis i solen sitter jag och dricker kaffe, pluggar körkortsteori och ser över vårplaneringen. På min promenad svängde jag förbi en brevlåda för att sända iväg en liten present från norr: min stora härliga släkt utökades nämligen igår och det måste firas! Tjihoo!
 
Lilla Agnes har kommit till världen, frisk och kry och alldeles lagom stor. Underbart! Längtar efter att få träffa det lilla knytet som alltså är min tremänning. Det är så fint när släkten fortsätter blomma ut och bara växer åt alla håll och kanter <3
 
Välkommen Agnes!
 
Ida, som blivit storasyster och Åsa som blivit faster igen!

Flyttinspo och viltgryta

Just nu puttrar en viltgryta på spisen. Vildsvin, rådjur, enbär, trattisar, grädde, lök, rödvin, soja, morötter. MUMS. Det råder frystömning här hemma så därför blir det mycket gris och vilt nu. Det är nämligen det vår frys består av - gris, vildsvin och lite lite rådjur. Dock är jag enormt tacksam över vilken toppenmat vi fyllt frysen med. Egenproducerad gris, vildsvin från skogen bakom huset i princip och rådjur från Robertsfors. Snällt för både plånboken, naturen och smaklökarna.
 
Frystömningen i sig beror dels på flytten som stundar om ett par månader. Jag och Fredrik ska ju bli med hus! Till låns i alla fall (vi ska hyra). Vi flyttar "hem" till Snatra, byn där jag är född och levde mina första fem år. Jag längtar så jag nästan spricker! Vi planerar vad vi ska ha med oss ner, vad vi ska försöka sälja innan flytten, söker jobb och förbereder så mycket vi orkar och kan. Det känns riktigt härligt och vi kommer verkligen få det toppenbra där. Bara det att ha en terass att kliva ut på, gräsmatta precis utanför, ett växthus att dela med mamma & mormor, gräva upp ett rejält trädgårdsland med egna rotfrukter och kryddor, ha skogen att traska omkring i precis runt hörnet.. Sen har vi min släkt nära, vänner, nära till Uppsala osv osv. Det finns så många fördelar att det knappt är sant. Den enda nackdelen är väl att Snatra inte precis är världens mittersta metropol, men den nackdelen blir ungefär en promille stor i jämförelse med alla fördelar. Vi kommer må bra där.
 
Flytt innebär planering och jag älskar ju planering. I mitt konto på Pinterest finns numer en board (anslagstavla typ) som heter "flytt-inspo" där jag samlar bilder på snygga idéer och smarta lösningar som jag ska inspireras av när vi flyttar in. ÅH vad jag ser många möjligheter med det där kära huset! Och jag glömde ju en fördel som är så god som någon: vi kommer ha ett garage. Förutom den framtida bilen vi någon gång kommer ha så kommer jag få plats att ha en liten möbelverkstad och målarhörna.
 
Eftersom ekonomin är som den är just nu så blir kreativiteten desto bättre och livligare. Det blir som en sport att fixa det mest personliga, fina och härliga hemmet med så lite kapital som möjligt. Shit vad jag ska greja och oj vad ni kommer få se projekt i bloggen framåt vårkanten.
 
 Kika in på min Pinterest-sida för att se mina boards och inspirationsbilder. Du kan även klicka på bilden nedan för att komma dit.

Jag älskar dragspelsmössor, så är det bara

Dragspel i sig är inte min favvo men de s.k. dragspelsmössorna är verkligen storfavoriter hos mig. Det var flera år sen jag köpte min första när jag och mormor var nere vid Kinnekulle och bodde på vandrarhem i en hantverksby. Jag och mormor undersökte hantverksbodarna väldigt grundligt och hittade en hög med tokroliga mössor. Jag provade såklart allihop, mössgalen som jag är, och kärleken var ett faktum. Grön var den, och "dalarna" i regnbågens alla färger. Rent prismässigt låg den *host* en bit över normal möss-budget men så var den ju i ren ull och stickad av tanten som satt i boden. Inför den lilla resan hade jag fått en slant i fickpengar och mormor höll med om att nu minsann var det dags att använda den. Jag köpte mössan och använder den hela tiden fortfarande.
 
Sen att både Abbe & Fredrik tycker jag ser ut som en "reggaepundare"/svamp/karljohansvamp i min kära mössa skiter jag fullständigt i och älskar den ännu lite mer enbart därför. När jag var hemma över jul fick jag tag i mönstret till exakt MIN mössa och var såklart tvungen att göra en själv också.
 
Härmed har jag nu två uppsättningar av min favoritmössa - den senare blev en inte lika reggae-ig utan snarare en mer kulturtantig version i färgvalet. Älskar't.
 

DIY: Sy ett MacBook case

..eller kalla det helt enkelt för ett datorfodral.
 
Jag har ett skitfult fodral till min MacBook, som visserligen är väldigt funktionellt eftersom det är helt sjukt stöttåligt = bra när jag reser. MEN när jag bara ska "slänga med mig datorn" och kila iväg på ett möte eller nåt, då vill jag gärna ha nåt mer klatschigt.
 
Idag var det dags att ordna ett sånt klatschigt ett. I källarförrådet där jag har en stor IKEA-kasse med gamla tyger hittade jag en fantastisk gammal gardinkappa som blev perfekt för ändamålet och sedan satte jag igång. 45 minuter senare var fodralet klart!
 
Gör ett du också, det är superenkelt och du kan använda det du har hemma. Som fodertyg tog jag ett helt vanligt bomullstyg och fleecetyget som blir ett skyddande mellanlägg var från början en ljusblå gammal filt från IKEA.
 
 
+ några knappnålar, en synål och en sax.
 
 
Gör såhär:

1. Lägg datorn på tyget och mät ut en bit som är dubbelt så bred som datorn. Lägg dessutom till 2 cm på varje sida till sömsmån. Klipp sedan ut en lika stor bit av fodertyget och en av fleecetyget. Bitarna ska se ut ungefär så här i förhållande till datorn:


 
2. Nu är det dags att vika bitarna på mitten. Börja med att vika det tyg du ska ha på utsidan. Vik det räta mot räta (alltså den snygga sidan, den fula sidan ska vara utåt). Nåla de två sidor som nu är långsidor och sy dem med raksöm ca 1 cm från kanten. Sy även ihop foderdelarna likadant. Lägg fodret platt på fleecen och vik ihop på mitten, med fodret inåt och fleecen utåt. Sy ihop lika som yttertyget.


 
3.Nu har du två "påsar". Vänd foderdelen ut och in, så fleecen hamnar på insidan. Nu bör det se ut som nedan. Foderdelen till vänster och ytterdelen till höger.
 
4. a. Stoppa ner foderdelen i ytterdelen (nu ligger alltså fodrets rätsida mot yttertygets rätsida) och se till att sidsömmarna kommer mitt för varandra. Nåla ihop fodret med ytterdelen runt hela öppningen och sy med raksöm 1 cm från kanten. MEN lämna en liten lucka på 5-7 cm för att kunna vända ut-och-in på alltihop.
b. Ta bort nålarna och dra ut fodret. Vänd hela arbetet rätt genom den lilla öppningen du lämnade. Nu får äntligen snygg-sidan se dagens ljus! När du fått rätsida på alltihop stoppar du ner fodret i påsen igen och du har nu en snygg överkant där fodret och yttertyget sitter fint ihop. Förutom det lilla hålet där du vände på alltihop, förstås. Sy ihop det lilla hålet för hand.


5. På framsidan syr du fast en stor, snygg knapp



6. Hitta ett smart band, en bid gummiband eller virka en 10-15 cm lång snodd. Sy fast ändarna på baksidan. Jag sydde fram och tillbaka hundra gånger på symaskinen och sen sydde jag fast två knappar för att slippa se de fula fästena/ändarna
 
7. Sen har du din ögla att trä runt stor-knappen på framsidan och the mission is completed.
 


 

Middagstipset

 
Farmor har ett finfint recept på fläskkotletter i ugn och idag när jag kom på att jag skulle laga det så hade jag förstås inte alla ingredienser hemma, så det blev en freestylad variant (självklart med rejäla kottisar från mina egna grisar).
 
Pass opp, för här kommer ett recept på billig, lättlagad och rejäl mat! Dock gjorde jag bara varsin portion till mig och Fredrik så receptet är för 2 personer. Dubbla, trippla, frippla - och vips har du en rätt för många! Bli inte skrämd av den långa tiden i ugnen, för förberedelserna tar bara 5 minuter och sen kan du i princip göra annat under tiden maten lagar sig själv.
 
Bonnbönans fläskkotletter i ugn - 2 pers
 
2 stora fläskkotletter
1,5 dl grädde
1,5 dl créme fraîche
1 vitlöksklyfta
1 msk sweet chili sauce
3 msk kinesisk soja
ett stänk cayennepeppar
0,5 tsk salt
Svartpeppar/pepparmix
 
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg de råa kotletterna i en ugnsform. Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med alla övriga ingredienser. Häll blandningen över kotletterna och sätt in i ugnen ca 1,5 timme. Efter en timme kan du eventuellt behöva lägga folie över formen om du tycker kotletterna fått tillräckligt med färg.
 
Jag serverade med långkornigt fullkornsris men det skulle funka minst lika bra att ha stekt/pressad/kokt potatis, blomkålsmos eller blomkålsris som tillbehör. Sen är det bara att moffla in.
 

När det är 20 grader minus

I helgen har jag legat med feber och en förbannad rethosta och jag blir nåt så alldeles rastlös av sådant. När en blir svettig av att resa sig och ta en dusch liksom, nä det är minsann inte skoj. Idag är febern i alla fall borta och jag och Fredrik har även i helgen tagit beslut om framtiden som känns helt rätt. Vi har pratat oss överens om var vi ska ta vägen efter Pite-tiden (som snart tar slut) och nu börjar lite av en nedräkning. Dock känns våren och sommaren långt borta när termometern visar mellan -20 och -28,8 om dagarna...
 
Hur som helst hittade jag en ganska rolig lista hos Egoina som jag tänkte sno!
 
En bild på dig som inte är så hemskt fördelaktig?
 
 
En bild på dig som är mer fördelaktig?
 
 
Vad har du gjort idag?

Ätit skinkpaj till frukost, stickat på min Emelie (kofta), varit på ICA och handlat, tittat på Lost och pluggat körkortsteori. Och kollat på Platsbanken.
 
Vad har du för framtidsplaner:

Flytta, komma till ro. Bli klar med körkortet. Gräva ett trädgårdsland, göra iordning ett hejdundrande hobbyrum. Jobba ihop pengar. Få barn, gifta mig, öppna en gårdsbutik. Ha ett gäng Gotlandsfår. Bjuda hem folk på fika, gå barfota så fötterna blir stenhårda. Ta jägarexamen. Åka till Afrika och volontärarbeta. Sjunga i Radiokören eller Eric Ericssons Kammarkör. OBS ordningsföljd oklar.
 
En bild från i somras:

Mamma och jag köpte sallad och åkte ner till hamnen och käkade i kvällssolen. Jädrans göttigt!
 
Vilken är din senaste googling:

OS 2014. Hade noll komma noll koll på vilket datum det börjar. Nu vet jag!
 
Vad köpte du senast?

Kaffe. Flytande livsglädje.
 
Vad skulle du vilja lära dig?

Åh jag vill lära mig så mycket. Väva, tvåaändssticka, färga garn, sköta får, tillräckligt med företagsekonomi för att kunna starta eget. Jag vill också lära mig HUR SJUTTON JAG LÄR KATTEN ATT INTE KLÖSA PÅ SOFFAN.
 
Vilket var ditt bästa ämne i skolan?

Textilslöjd, helt klart. Svenska har också legat mig varmt om hjärtat och jag har alltid varit bra i SO-ämnena.
 
Kan du åka skateboard?

Med tanke på min oförmåga att hantera fysiska "tricks" så är det nog säkrast att jag fortsätter att följa min idé om att aldrig ens prova åka skatebord pga kommer vara den första som dör av att stå på en stillastående skatebord.
 
Är du en bra sambo?

Jag gillar att göra fint, pyssla om hemmet med blommor, ljus osv. Är en jäkel på att laga mat och baka och kramas mycket. Det bör väl vara helt okej? Är dock mindre kanonbra på att ha tålamod och vara ensam.
 
Det grövsta brottet du har begått?

Gått över gatan när det varit röd gubbe och tittat på filmer som kanske inte köpts hem för pengar i en butik utan på något magiskt vis hamnat i min dator.

Bara en massa fluff

Det här flufftrollet är ju rätt snyggt ändå. 6 kilo fluffigt gosmonster.

 

Det nya året = inte så pjåkigt

Hittills har det nya året visat sig från sin bästa sida och det blev en helfestlig kväll på nyårsafton. Det nya året började med UAKs nyårskonsert i Uppsala på nyårsdagen och superhärliga återseenden med fina körmänniskor, underbart. Barabara Hendricks var solist och gjorde en fantastisk insats. Det är inte alla 65-åringar som kan kliva upp på scen i guldklänning och sjunga med den pondusen, utstrålningen och det uttrycket. Fantastiskt fin människa!
 
Ni vet ju att jag har hakat på min pyssel-och-handarbetspartner-Fridas syjunta tidigare och nu när jag är hemma i krokarna passade vi på att samla ihop gänget (så när som på 3 stycken). Så igår hade jag en mysig heldag med kussarna - bakade till syjuntan, spelade Fia med knuff och lagade mat lagom till morbror & Frida kom hem från jobbet. Sedan blev det dags för junta därhemma och jag fortsatte med mitt evighetsprojekt som kommer bli så jädrans bra när det är klart! Det håller på att bli en stickad ullfilt i rött och vitt med mönsterstickade rutor i olika varianter. Av 35 rutor håller jag på med min 5:e sedan julafton så den bör bli klar till nästa jul kan jag tycka..
 
Att sedan fortsätta det nya året med spontanlunch hos en fin vän, tillsammans med en annan fin vän, satt inte heller fel. Vi pratade, fikade och åt i 3 timmar idag på eftermiddagen och det satt så himla fint att få träffa vänner som en på nåt sätt alltid vet var en har. Vi har känt varandra sen 5-årsåldern och allt bara känns precis som sist, även om det gått över ett år sedan sist. Det är som att samtalet bara fortsätter där det slutade. <3