Bit ihop!

10 timmar kvar... Sen är det HÖSTLOV!

På höstlovet ska jag...

... till Åland på Idas dop. Mysa med släktingar och sjunga en trudelutt.

... jobba en hel del

... ha konsert på Sacred Music Festival med UAK, Allmänna sången och Gävle symfoniorkester.

... öva orgel(!)

... men viktigast av allt: Jag ska åka till Fredrik! Tjoho! Det kan ju bara bli hur mysigt som helst. På tisdag bär det av uppåt nordligare trakter. <3


Snäll dotter

Igår morse gjorde jag något väldigt ansvarsfullt och omtänksamt.

Klockan var strax före sju och jag var alldeles försenad i mina morgonrutiner. Stressade omkring i köket och skulle precis klä på mig och springa till bussen. I det ögonblicket hörde jag ett mycket välbekant ljud från hallen. Krafs krafs krafs. Jorå. "Alladin (katten) jagar en mus" tänkte jag.

Mycket riktigt. "Ahmen den har nog hunnit dö" var nästa tanke varpå mushelvetet i sekunden senare sprang gatlopp över hallgovet. Till mitt försvar hittade jag en bandyklubba och slog ihjäl den på mitten i stridens hetta.

Klädde på mig ytterkläderna, sprang till bussen.

Och glömde dö-musen på hallgolvet.

...och glömde höra av mig till mamma och tala om som det var.

Ända fram till kl tio på kvällen hade jag glömt det. DÅ kom jag på. "eeeh, mamma... musen på hallgolvet i morse...Du kanske såg den...? jag glömde den. typ."

- I söndags beställde jag hem Sibelius 7, ...

- I söndags beställde jag hem Sibelius 7, en midiklaviatur och ett ljudkort för att kunna underlätta både musikproduktion och notskrivning. DÖM om min förvåning när det redan idag - två dagar senare - damp in en avi i telefonen! Bra jobbat musikskolan.se. Eftersom jag är expert i onödigt vetande tänkte jag berätta en sak: Det är sjukt störigt när det fastnar kärnor från hallon i tänderna. Har haft en kärna mella två tänder i två timmar nu. Inte värt. Jag tror ni vet hur det känns.


Helgrepan i lördags

Vi hade heldagsrepa med UAK i lördags och just nu repar vi inför Uppsala International Sacred Music Festival där vi ska vara med och ha konsert den 6:e november tillsammans med Allmänna sången och Gävle Symfoniorkester.

"Festivalen som tar fasta på andlig musik och musikens andlighet utan att begränsa sig till några särskilda genrer, har vuxit och etablerat sig som en av Europas viktigaste i sitt slag" står det på UKK:s hemsida

Hur som haver. Vi repade iaf. Och samma stycken repade vi även i måndags. SM i notläsning var det, minst sagt. SÅ mycket noter! I lördags satte sig en hel del lite bättre iaf och då inser man vilken fantastisk musik det är vi sjunger. De ögonblicken i inlärningsstadiet då man inte sitter och tvärfokuserar på enbart sin egen stämma utan även kan kosta på sig att hinna njuta av helheten.

Stora verk av Poulenc, Bach, Händel, Fauré och Brahms. Som en enda levande lektion i musikhistoria. Många långa sidor av noter och texter i tjocka kompendier, men rätt vad det är har alltihopa sjungits igenom på några timmar som bara har flugit iväg. Knäppt. Trots nästan huvudvärk och ett "dövvet" huvud efter all a vista-läsning är det ändå med ett leende på läpparna vi går hem från Musicum på lördagseftermiddagen.

Dirigenten sa (dock inte ordagrant): "Ja, ni ställer ju upp här och sliter och ägnar er värdefulla tid och får inget betalt. Men å andra sidan ska ni se det som ett verkligt privilegium att få sjunga denna fantastiska musik!"

Det "värsta" är att han har så rätt man kan ha. Vi har roligt. Vi trivs.

Vi njuter.Doktorsbesöket

Jo jag var ju hos farbror doktorn en sväng i fredags och blev utfrågad samt undersökt och fick ta blodprov som resulterade i att hela halva armarna blev knallblåa på mig. Ser inte klokt ut.

I alla fall så trodde doktorn att svaret var ganska enkelt: Stress och "oro". Jahapp. Ingen blir direkt förvånad är jag rädd.

Hmm.

Pyssel

Felsökning pågår

Nu bär det av till sjukan för att förhoppningsvis få veta varför jag har så ont i magen hela tiden.


Skriva skriva skriva

Jag skriver och skriver men inte märks det här inte. Nej, jag håller på och skriver min projektarbetes(b)logg.

Den än så länge slarvigt handskrivna loggboken ska härmed pliras in i en bloggbok där allt ska dokumenteras. Blogg bara för att göra det hela lite roligare än att öppna ett worddokument varje gång det ska skrivas. Än så länge skriver jag inte i nutid utan lägger bara inlägg i arkivet så att säga.

Så: är man obotligt nyfiken på hur arbetet fortskrider och vill ha lite inside information om konserten så är det fritt fram att läsa men det är ju ingen nödvändighet om jag säger så.

Obalans

Ni skulle inte vilja ha min kalender den här veckan och nästa vecka. Veckan därpå är det däremot HÖSTLOV! Wohoo!

Det är lite obalanserat i mitt hetsiga hektiska liv just nu. Lite för mycket att göra under för lång tid. Lite för lite mystid, Fredriktid och hemmatid.

Som tur är funkar det ju ibland att göra två saker samtidigt. Mysa OCH skriva projektarbeteslogg.I morgon är det fredag! Hurra! Sedan är det lördag. Och sen är det söndag = ledig. Yeah.

Tips tips tips: På måndag kväll har skolan spelning på Bistro HiJazz i Uppsala från kl 20. Jag är där och river av ett par låtar! Kom och ta en öl eller nåt vetja! Eller en cola eller matbit eller hur ni nu vill.

Slut som artist

Veckans första skoldag är avklarad. (Kryddad med en delegation från Kina innehållandes en vice utbildningsminister från dito) Check!

CD-skivorna är brända, skrivna och förpackade. Check!

Sacred Pearls-sångerna som UAK ska sjunga den 6:e november på Uppsala Konsert & Kongress är första-gången-övade. SM i notläsning pågick i tre timmar. Ungefär. Hej sextondelar och taktartsbyten. Check!

Teet är drucket. Check!

Eljest sover (?). Check?

Matilda sover.
Bränn bränn bränn

CD-fix pågår. 25 skivor ska brännas med stämmor till kören och dessa skivor ska de få i händerna i morgon.

Bränn bränn bränn.

Vi i tidningen!

Läs recensionen av helgens föreställningar HÄR.

Intensiv helg med Eljest och Stina (och en hel del andra också)

Puh! Hemma i soffan, nedstoppad i myskläderna i sällskap av en kopp te, sitter jag nu och har det gott. Ömsom uppstressad över att jag inte har koll på veckan som kommer, ömsom funderandes över vilken bra helg det varit.

Jag har gjort min konsertdebut med UAK skulle man kunna säga - och det med besked! två heldagar med fyra konserter bara sådär poff tjoff. Det har varit sjukt roligt! Ett himla roligt gäng är det. Jag är yngst i skaran. Och minst. Hmpf. Det blev jag inte minst påmind om när det var dags för körfotografering i lördags innan konserten. "Vi behöver några korta tjejer längst fram. De kortaste vi har". "Matilda" mullrade självaste studierektorn från bakre raden. Jotack. Så där står jag nu längst fram på alla korten och ler mitt snedaste leende i långkjol och allt. Jomenvisst! Lite eljest sådär.

Apropå eljest så har Eljest och jag gosat järnet i helgen. Eljest är ny familjemedlem på Sysslo/Sågargatan (Jag har kamperat hos Sanna på Sysslo hela helgen). Eljest är en katt förresten. Übersöt. 13 veckor gammal och alldeles fullkomligt full med bus och helt bedårande söt. En perfekt väckarklocka är han också. Lilla Eljest. Nästa katt får heta Annars. Och inte [Ann-ars] utan [Annars].

Konserterna vi hade på slottet blev lyckade. Fullsatt på allihop förutom på den första där det fanns 10-15 platser kvar. Alla mycket nöjda! Stina Ekblad också. Schtina schöng så fInt och höll fantastischka monolooger av Shakespeare. (På finlandssvenska, självklart. Det låter så mysigt!).

Slut på meddelandet. Slut på veckan.

Adjöss!

Tänkte att ni skulle lära er


Som ni behagar

Lite PR:

SOM NI BEHAGAR

En föreställning baserad på texter av William Shakespeare.

Medverkande: Stina Ekblad och Uppsala Akademiska Kammarkör. *
Dirigent: Stefan Parkman.
Bildsammanställning: Jan von Bonsdorff.
Regi: Finn Poulsen.

Föreställningar:
- Lördag 15 oktober kl 15.00 och 17.00,
- söndag 16 oktober kl 15.00 och 17.00.

Biljettpriser: 150 kr. Student 80 kr. Biljetter köper ni via Uppsala konstmuseum på tel: 018-727 24 82. Förbeställda biljetter hämtas ut senast 30 min innan föreställningen. Endast kontantbetalning.

Varmt välkomna!

*UAK där jag numer är med och sjunger om ni missat det :-)


Dagens citat:

"Då ska jag ta det här lite pedagogiskt för er som bara äter kalaspuffar"

/Per Morberg

Bra start på dagen

Det bidde en bra måndag. Än är den inte slut men den lär inte bli sämre.

Framnäs folkmusikhögskola i Piteå var hos oss på skolan idag och hade konsert. Folk- och världsmusikinriktningen. Ren lyckträff var det att jag klev in genom rätt entré i morse och hörde fioler och nyckelharpa någonstansifrån. "Hmmm" tänkte jag och började fråga runt. Tursamt, för annars hade jag missat en utomordentligt bra konsert som började 20 min senare. De var riktigt duktiga musiker och det var lite "tunga" och mustiga folklåtar. Sjukt bra! 

Härnäst väntar övning med UAK. Vi ska repa Shakespeare inför helgens konserter på slottet. Skriver mer om det senare. Stina Ekblad väntar!


När tröttheten slår in


Tidigt en måndagsmorgon.

Ny vecka. Kämpa!


Do you love me, master? No.

Har ni sett TV-programmet Maestro på SVT1? Det hade inte jag gjort förrän för en stund sedan. Jag sitter nu och kikar på det första avsnittet på svtplay och jag hoppas och ber till Gud att jag ska göra bra ifrån mig när jag själv står framför en orkester för första gången om sex veckor.

Dirigent är nog mitt drömyrke faktiskt. Det är så coolt. En dag står jag där.


Klicka på bilden för att komma till källan.

Cecilia Rydinger Ahlin på bilden är en tuff kvinna hon. Hon är med i Maestro i egenskap av professor i orkesterdirigering. "Till vardags" leder hon manskören Orphei Drängar. Inte dåligt.

Söndagsmiddag

Det blev en soppa av en liter kantareller till middag. Trattisar, schalottenlök, grädde och annat mojs blev en fin, len soppa. Fånigast av allt är att jag inte är superförtjust i svamp annat än i sås pga konsistensen. MEN mamma och Abbe åt och slurpade och gav mycket väl godkänt i betyg. Tursamt för mig så jag slipper sitta här och äta trattisar själv tills jag dör. Det var roligt att plocka dem iaf.

Efterrätten slurpade jag däremot i mig lite för mycket av istället. Mamma hade köpt kalvdans i Österby igår som vi kalasade på tillsammans med lättvispad grädde och hjortronsylt. MAAAAH vad gott!

Tjockmätt. Igen.


SvamplyckaHälften av fångsten vi håvade in på en halvimme-40 min, mormor och jag.

Härmed skapas även en ny kategori: Matigt

Helgen i bilder - för tidig jul

Det händer ju liksom inte skitofta att jag är ledig men den här helgen hade jag tvär-tom och därför såg jag till att hålla den så också. Rentav tvingade mig själv att göra det. BRA val såhär i efterhand! Som jag har njutit av att loda runt och bara ha det mysigt. Inte ens en skolbok har jag plockat fram sen jag kom hem i fredags. Seger till mig!

En tradition som jag inte ruckat på sen vi började med den är att åka till Österby när julmässan är i början av oktober. Alldeles för tidigt för tomtar och glögg men så mysigt så man nästan dör. Jag åker alltid därifrån några hundralappar fattigare men rikare på glögg, gotlandslimpa, hällbröd, hjortronsylt, pepparkaksfudge, ost och senap. Hantverket kan man klara sig utan. Det är MATBODEN som är "the big thing" så att säga.

Matboden är en orgie av provsmakning, dofter och känslor. Alltså herregud. Korvar, pastejer, lutfisk, godis, ostkaka, pepparkakor, marmelader, senap, glögg, must, svagdricka, barkbröd. Ja, jag dör en smula inombords när jag kliver in i Matboden. Det går liksom inte att bli besviken.Det är lite tradition att åka dit med mormor & morfar

Så kunde ni ju få se hur jag ser ut också. Haha. Uppställd vid en julkrans å allt!

Svampjakt pågår. Hoppas på fångst.

img_9128 (MMS)

Svampjakt pågår. Hoppas på fångst.


Sugen att sjunga i kör?

Som ni kanske vet så leder jag Tierps Kyrkokör som tillhör Tierp-Söderfors Församling. Det är en blandad kör som består av runt 20 glada körsångare i olika åldrar (ca 20-75 år) och sjunger en repertoar av mestadels sakral men även profan musik - både gammalt traditionellt och nytt.

Ett fantastiskt härligt gäng som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.


Just nu skulle jag vilja utöka bas- och tenorstämmorna så om du är intresserad av att sjunga med oss: hör av dig till mig.

Vi övar på tisdagar 18.30 - 20.30 varje vecka under hösten och kommer att medverka vid några tillfällen i kyrkan under allhelgona, advent och jul.

Välkommen att höra av dig!

Nedtrappning

Något jag verkligen finner tillfredsställelse i är att pricka av saker. Att bli klar. Släppa saker, gå vidare, börja med nya.

Ni vet min måndag jag hade den här veckan. Den hette duga den! Sen har det liksom bara gått "utför" så att säga. Alla jobbiga saker klarades av redan första dagen på veckan. Hur skönt var inte det då!

Saker som gnager i mitt huvud just nu:

- Körlektionen på trafikskolan i morgon. Det är nervöst! Kommer jag komma ihåg att lägga ur handbromsen? Kommer jag få motorstopp? Kommer jag fullständigt göra bort mig? Jag kan ju i alla fall köra traktor. Hehe.

- Roller till musikalen. Denna huvudbry alltså. Ojojoj. Hur kan ett projekt som knappt dragit igång ta så mycket tankekraft och energi. Framför allt spekulationer. VEM ska det bli?

- Trivseln i UAK. Ikväll har det varit alt-rep hemma hos en av altarna och jag säger bara: vilken trevlig stämma jag sjunger i! UAK är för mig en total ego-sysselsättning. Något jag gör för min egna skull för att jag valt det. För att det är roligt och för att främja min egna utveckling. Kören är ganska tidskrävande men ja, det är det så värt.
Att vända det negativa.

Vaknade i morse, skräckslagen, övertygad om att jag försovit mig två timmar. Rafsade fram mobilen och kollade klockan. En timme kvar. Skönt? Ja i vanliga fall men med den dagen som väntade skulle hjäran såklart jävlas och börja tänka över allt som skulle kommas ihåg.

Checklistan idag bestod av ganska tunga grejer som jag kände mig lite för dåligt förberedd på för att vara helt trygg med (jag anser mig dock aldrig 100 % tillräckligt förberedd).

Men vid närmare eftertanke så:
* Nämen kristendomsprovet kunde ju inte gå så dåligt. Nej, jag har ju koll på det där. Arvsynd, Jesus, sakrament. Gud. Yes.
* Sångaudition till Footloose kunde ju inte gå så illa som dansaudition (HA! Som om det vore en tröst.. Skulle jag sjunga som en hes häxa skulle jag ändå sjunga bättre än vad jag dansade). Dessutom var det ju nu det var min tur att glänsa, det skulle gå bra (om jag inte tappade texten eller nåt annat fånigt).
* Den argumenterande artikeln var svår som satan men skulle ju bara vara en halv A4. Kort och koncist. Och sen var det dags för UAK-övning. En av veckans stående höjdpunkter.

Det kunde faktiskt inte bli en dålig dag ändå. Det blev det inte heller. Och allt blev lyckat och bra. Jag är bra! Jag behöver påminna mig själv om det ibland.

/Matilda. (Som gillar att använda parenteser i det här inlägget)

Hemma i Uppland igen

Och allt jag har att säga just för tillfället är att jag har haft en fantastiskt bra helg med världens finaste människa.

Plus att jag vill ge er ett tips. Eller nej, snarare kräva en sak av er.

Läs den här bloggen:

www.hejaabbe.com

Den är fantastisk. Berörande. Äkta. Känslosam. Ärlig. Berättande. Unik.

Man kan inte annat än älska Abbe när man läser bloggen.

Tack Abbes Pappa för att du skriver.

Så, gå in, ta dig fram till arkivet och börja i mars 2005 och beta dig framåt i tiden. Det gör jag just nu. Med tårar i ögonen. Läs om lilla Abbe (som inte är så liten längre) som är en tuff kille med ett hjärtfel. Abbe är en kämpe!
Alonetime

Fredrik är på skolan och gör en inspelningsuppgift och jag är "hemma" och grejar. Pluggar och loopar Somebody's eyes som jag ska sjunga i morgon på den sista auditionen inför Footloose. GAAAAH! Sista chansen att synas och höras. Veckan därpå kommer rollistan ut. Puh.

Ni vet Singoalla-boken jag kämpade med förra helgen? Tro inte att skräckhistorien tog slut där. Nu ska det dessutom skrivas en argumenterande artikel utifrån boken. Pust! Har 1,4 dygn på mig fr.o.m........NU.

Om drygt 3 timmar går taxin till Kallax. Lust att åka hem? 0 %.
Lust att stanna kvar, alternativt ta med Fredrik hem igen? 100 %

Mysfaktor och pimp

Pite är fint må jag säga! Himla mysig småstad. Känns som en stad i by-form. Skitskumt men supermysigt. Allt är liksom smått och pittoreskt mitt bland alla rödlysen.

Vi "gjorde stan" idag och knallade omkring några timmar och tog oss en sockerkick i form av fika på ett café. Jag tog även mitt ansvar och drog med mig min kära pojke in på Hemtex för att pimpa till lägenheten lite. Hihi.

Flygresan hit sent igår kväll var nog den bekvämaste någonsin. Fånigt lite människor var det på flyget. Jag hade en hel stolsrad för mig själv och kunde bre ut mig hur mycket som helst. Mörkt, mycket utrymme, tysta medresenärer och gratis WiFi! Alltså WiFi i flygplan kändes hur malplacerat som helst. Bara fel. Men så lever vi ju på 2000-talet visserligen.

Dessa omständigheter gjorde att jag kunde utnyttja restiden maxtimalt och sova gott igenom den dryga timmen det tog att flyga upp. Haha!

Redan på Arlanda igår kväll kände jag vilken effekt de norra delarna av landet har på mig. De flesta resenärerna var sådana som skulle hem till Luleå, vilket betydde att norrländskan klinga på runtikring å he va liks trevli stämning. "Ja ids int". "jo, ja hed 'an däri". Det kändes liksom hemtrevligt. Norrland är förknippat med trygghet för mig.

Ja trivs som fint häruppe ja!