Recept: Farmor Anka-paj

Som jag skrev förut så gjorde jag och Evve en härligt amerikansk paj i måndags och jag tänkte dela med mig av receptet. Degreceptet är Leilas och kommer från hennes bok "A piece of cake".

Farmor Anka-paj:
  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1/2 msk kallt vatten
  • 3-4 stora äpplen
  • 1 dl blåbär
  • 1 msk smör
  • kanel
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk malen eller färskriven ingefära
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Gör tärningar av det kalla smöret och kör det i en matberedare tillsammans med vetemjölet och florsockret, alternativt nyp ihop med fingrarna så att det blir en smulig deg. Blanda ner ägget och det kalla vattnet och kör snabbt ihop det hela till en deg. Arbeta inte degen mer än att den precis går ihop. Plasta in degen och lägg den att vila i kylen minst en halvtimme

2. Skala och kärna ur äpplena. Antalet äpplen anpassar du efter hur hög paj du vill ha. Vår paj blev ganska låg, men du kan lätt dubbla antalet äpplen om du vill göra den hög och riktigt amerikansk. Skär klyftor av äpplena och stek dem i smör. Strö över råsocker, kanel och ingefära och fortsätt steka tills sockret smält och äpplena puttrar i en härlig karamellsås. Ta av pannan från värmen och låt äpplena svalna lite.

3. Ta ut degen ur kylen och dela den i två delar. Den ena delen kavlar du ut på mjölat bakbord till en fin rundel som ska bli din pajbotten. När degplattan är tillräckligt stor lägger du över den i din form och ser till att degen hänger lite utanför kanten. Lägg i äppelfyllningen i pajskalet och strö över blåbär.

4. Kavla ut den andra halvan av degen och skär remsor av den, ca 3 cm breda. Sedan är det bara att börja fläta! Börja på mitten av pajen genom att lägga ett kryss rakt över. Sedan fyller du på utåt sidorna allteftersom. Det är minsann lite pilligt, men blir otroligt fint. Nyp ihop ändarna på remsorna med kanten på pajskalet när flätningen är färdig. Pensla locket med ett uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ungefär 30 minuter.

5. Servera med vaniljsås, glass, vaniljgrädde eller vad som faller dig i smaken :-)


Kommentarer

Kommentera något vetja, så blir jag glad!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress/hemsida:

Kommentar:

Trackback